Groene energieprimeur voor deel Bevrijdingspop

Het volle Bevrijdingspop-terrein.
Het volle Bevrijdingspop-terrein.
Foto: Bevrijdingspop

Bevrijdingspop Haarlem heeft een groene primeur dit jaar. Het Kinderfestival gaat volledig draaien op groene stroom in plaats van aggregaten.

Daarmee bespaart het festival 350 kilo Co2-uitstoot ten opzichte van voorgaande edities. Het Kinderfestival is een onderdeel van Bevrijdingspop en ontstaan van de gedachte om ook de jongste generatie een plek te bieden waar vrijheid gevierd kan worden.Hoofdsponsor Rabobank en GreenBattery en The Powershop hebben hiervoor gezorgd.

GreenBattery laadt met groene stroom een grote mobiele batterij op. Deze draait tijdens het evenement en levert daar de nodige energie voor de installaties. ‘Stil, schoon en duurzaam, geen emissies of geluid’, aldus de initiatiefnemers.

De samenwerkingspartners hopen zo de weg verder vrij te maken voor duurzame ontwikkelingen in de evenementenbranche. Bevrijdingspop heeft ook een nieuwe partner, het duurzame beleggingsfonds Meewind, waarmee de organisatie de duurzame weg wil inslaan.

Levende getuigenissen

Ook om te onderstrepen dat Bevrijdingspop meer is dan alleen een gratis muziekfestijn, is er op het festivalterrein in de Haarlemmerhout op 5 mei een pop-up tentoonstelling ‘Levende getuigenissen’ te zien.

De tentoonstelling is het resultaat van een themaproject waarbij leerlingen van het Rudolf Steiner College uit Haarlem in gesprek gingen met mensen voor wie vrijheid niet vanzelfsprekend is.

Ze groeiden op in andere tijden, komen uit een ander land, groeiden op in een oorlogssituatie of juist in vrede. Leerlingen op het Rudolf Steiner College werden voor het themaproject ‘Levende getuigenissen’ in duo’s gekoppeld aan iemand die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt, aan een veteraan uit het Nederlandse leger of aan een vluchteling die nu in Haarlem verblijft. Door het gesprek aan te gaan over vrijheid of het gebrek eraan, hebben ze een stap in elkaars richting gezet.

Deze bijzondere ontmoetingen zijn door de leerlingen uitgewerkt tot artikelen die op de site van Bevrijdingspop zijn te vinden. Daarnaast zijn de gesprekskoppels gefotografeerd. Deze foto’s vormen –in combinatie met pakkende quotes uit de interviews- de basis voor de pop-up tentoonstelling die 5 mei op het festivalterrein van Bevrijdingspop te bezichtigen is. Daarnaast worden de foto’s 4 en 5 mei op de schermen bij het hoofdpodium vertoond.

Na 5 mei verhuist de pop-up tentoonstelling naar het Rudolf Steiner College waar deze nog enige weken te zien zal zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen