Fort Spaarndam krijgt weer waterdicht dak

Fort benoorden Spaarndam.
Fort benoorden Spaarndam.
Foto: foto uit video

Een nieuw, waterdicht dak moet de soldatentekeningen in Fort benoorden Spaarndam beschermen. Vijf ton is beschikbaar gesteld voor de reparatie.

Het cultureel erfgoed Fort benoorden in Spaarndam is gered met de vijf ton die de provincie aan Recreatieschap Spaarnwoude geeft. En daarmee zijn de bijzondere soldatentekeningen op de muren van het fort gered. Maar de strijd van de Spaarndammers om het behouden zoals het is, is nog niet voorbij.

Terwijl we een droge, warme maand achter de rug hebben, staan de plassen nog in het donkerste fort van Noord-Holland. Alle muren tonen bij het schijnsel van de zaklamp verroeste watersporen, blijkt uit beelden van mediapartner NH.

In dit fort van de Stelling van Amsterdam is nog geen wellness getrokken of wordt de mitrailleurkamer gebruikt voor opslag van sportartikelen. Hier is het spinnenweb duimendik, knarsen de stalen deuren en is er alleen een straaltje licht door een kier van het kozijn.

Het verleden voelen

De bewoners van Spaarndam willen het ’t liefst ook zo houden, en alleen waar het echt nodig is een beetje reparatie. ‘Dit is de enige plek waar je het verleden nog voelt, laten we dat zou houden’, stelt Ziegel Ziegelaar. ‘Maar het is wel hoognodig dat het fort een waterdicht dak krijgt.’

Ziegelaar vond een paar jaar geleden de eerste tekening op de muur van het fort. Tekeningen die soldaten tijdens rustige periodes in de oorlog hier in het beton kerfden. Sindsdien is hij amper uit het fort weg te slaan en geeft hij rondleidingen in de het donker voor degene die het durven.

Maar ook voor dit fort zijn grootse plannen. Het Recreatieschap Spaarnwoude was lang in onderhandeling met Landall vakantieparken. Dat project is afgeketst, maar Spaarndamse Jolijt de Jongh heeft nu geconstateerd dat ze weer met een projectontwikkelaar praten over een mogelijk huisjespark.

Strijd tegen vercommercialiseren

En dus trekt ze weer het harnas aan voor de strijd tegen de vercommercialiseren van het fort. ‘Het zou eeuwig zonde zijn.’

In het weekend van 22 en 23 oktober wordt in Fort benoorden in Spaarndam gevierd dat de Stelling van Amsterdam nu 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat. Met het festival Leven op het Donkerste Fort kunnen de Spaarndammers dan laten zien, waarom dit fort volgens hen moet blijven zoals het nu is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen