Burgemeester en Wethouders van Haarlem zien het niet zitten om een milieuzone in te stellen die vervuilende vrachtwagens, diesels en bestelauto's weert uit de binnenstad.
Amsterdam heeft al lange tijd zo'n zone binnen de ring en sinds 1 januari een verbod voor oude dieselauto's in binnen de A10.
Er bestaat al een Green Deal met leveranciers en andere partijen in de stad en het doel van deze deal, geen vervuilende emissies in 2025, kan volgens het college ook worden gehaald zonder een milieuzone in te stellen.
De gemeenteraad moet zich nu gaan buigen over deze beslissing.
B en W lijken te concluderen dat een milieuzone slechts symboolpolitiek is. 'Deze geeft als middel ten opzichte van reeds lopende en in te zetten Green Deal-activiteiten geen meerwaarde of versnelling in de verduurzaming van bestel- en vrachtauto’s', menen zij.
Sinds oktober 2015 maakt Haarlem deel uit van de Green Deal Zero Emission Stadslogistiek. Vanuit deze samenwerking met bedrijven, vervoerders, verladers en bewoners is een duurzaam en eigentijds toegangsbeleid voor de binnenstad tot stand gekomen. Dit nieuwe toegangsbeleid voorziet in een pakket aan maatregelen om toe te werken naar verdere verduurzaming en in 2025 uitstootneutraal te zijn.
Tachtig procent van vrachtwagens en bestelauto's zouden al schoon genoeg zijn. De overschrijdingen van de norm voor fijnstofgehalte in de stad zijn ook te minimaal voor B en W om extra maatregelen te nemen. 'De rechtstreekse bijdrage van de fijnstof-uitstoot uit het verkeer op de bevoorradingsroutes is maar klein.'
Later kan alsnog worden besloten dat een milieuzone als instrument toch nodig is, wanneer de doelstellingen toch niet worden behaald.