Ayrton uit Venezuela: 3 maanden veilig en daarna weer ‘ondergronds’

Foto: Jurriaan Hoefsmit

Mensenrechtenactivist Ayrton uit Venezuela is drie maanden te gast in Haarlem. Hij is hier op uitnodiging van Shelter City om tot rust komen. Met de nieuwe energie, inzichten en contacten die hij hier opdoet, kan hij in zijn vaderland de strijd voortzetten.

Bron gemeente Haarlem
Tekst: Els Meijers
Foto: Jurriaan Hoefsmit

In Venezuela is het gevaarlijk om kritiek te uiten op de manier waarop de regering het land leidt en hierbij mensenrechten schendt. Demonstranten zijn hun leven niet zeker. Persvrijheid, zoals we die hier in Nederland hebben, kennen ze in Venezuela niet. Activisten als Ayrton moeten hun werk ‘ondergronds’ doen.

Campagnes
“In Caracas heb ik politicologie en communicatiewetenschappen gestudeerd”, vertelt Ayrton. “Met wat ik daar heb geleerd, leer ik op mijn beurt andere mensenrechtenverdedigers hoe ze succesvolle campagnes kunnen opzetten om de schendingen van grondrechten onder de aandacht van de bevolking te brengen. Dat is belangrijk, omdat Venezolanen het normaal zijn gaan vinden dat de staat de mensenrechten schendt.”
Instagram
Om aandacht te vragen voor de mensenrechtensituatie heeft Ayrton TV CALLE opgericht. Via Instagram vertelt hij in begrijpelijke taal wat er aan de hand is in het land. De kranten en tv in Venezuela laten dit nieuws niet zien.

Met een ander mediaproject, La República TV, richt Ayrton zich in het bijzonder op jongeren. Ayrton: “Dat is belangrijk, omdat zij de hoop hebben verloren dat het nog goed komt met dit land. Om tot hen door te dringen gebruiken we infographics, memes en andere internethumor, die we delen via Instagram. Met humor en satire gaan we de strijd aan met de machthebbers. Dat is veiliger en effectiever dan demonstreren op straat.”
Shelter City
Ayrton is in Haarlem op uitnodiging van Justice & Peace Nederland, die met het project Shelter City een veilige en inspirerende ruimte creëert voor mensenrechtenverdedigers die gevaar lopen. Vrijwilligers van de Pletterij en VluchtelingenWerk maken hem in opdracht van de gemeente wegwijs in Nederland en begeleiden hem in zijn drukke programma, dat door de coronabeperkingen ook veel online ontmoetingen bevat.
Vol programma

Ayrton: “In Den Haag heb ik mensenrechtenactivisten uit de hele wereld ontmoet, met wie ik trainingen heb gevolgd op het gebied van veiligheid, online communicatie en mentale weerbaarheid. Op 18 november was ik te gast op het Haarlemse stadhuis bij wethouder Meijs. Ook wil ik tijdens mijn verblijf in Nederland mijn Engels verbeteren. Dat gaat bijna vanzelf, omdat ik hier zo veel mensen spreek en op zo veel plekken kom. Met de fiets – ook dat heb ik hier geleerd.”
Overal internet

Ayrton verbaast zich dat hij hier foto’s en video’s uploaden waar hij maar wil. Overal is gratis en snel internet. “In Venezuela kan het drie uur duren voor we een Instagram-post online hebben. En voor dataverkeer betaal je ook nog eens veel. De regering doet er alles aan om online nieuwsgaring onmogelijk te maken.”

Sociale stad
Haarlem is sinds 2017 Shelter City. De gemeente vindt het belangrijk om mensenrechtenactivisten onderdak te bieden. Het is goed dat Haarlemmers bewust zijn van wat er gaande is in landen waar mensenrechten geschonden worden.

Bent u benieuwd naar het verhaal van Ayrton? Zaterdagmiddag 11 december kunt u de online bijeenkomst bijwonen die de Pletterij heeft georganiseerd met Ayrton en een collega-mensenrechtenactivist uit Peru. Oud-correspondent Latijns Amerika Kees Eelenbaas modereert de bijeenkomst. De bijeenkomst duurt van 16.00- 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van de Pletterij.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen