Bijzondere kerstvoorstelling in jubileumjaar van Stadsschouwburg Haarlem

Foto: Schouwburg Haarlem

In het jubileumjaar van Stadsschouwburg Haarlem mag een nieuwe versie van Scrooge, gebaseerd op A Christmas Carol van Charles Dickens, natuurlijk niet ontbreken.

Na Erik van Muiswinkel, Peter de Jong en Brigitte Kaandorp is het dit jaar de beurt aan de Haarlemse toneelgroep Het Volk en de theaterontwerper Rieks Swarte om het bekende verhaal van een nieuw jasje te voorzien.

De nieuwe versie van Scrooge is met 16 voorstellingen vanaf 19 december 2018 te zien in de Stadschouwburg Haarlem en wordt een visueel kerstspektakel voor zowel jong als oud.

Geen Anton Pieck
Voor regisseur Javier López Piñón was het meteen duidelijk: deze versie van Scrooge moest zo dicht mogelijk bij het origineel blijven: “Dickens was een zeer geëngageerde schrijver, hij leefde in de Victoriaanse tijd, op het toppunt van de industrialisatie. Die bracht niet alleen maar welvaart, maar ook schokkende armoede. Daar schreef hij over. Wij wisten meteen: er is nog steeds veel ongelijkheid in de wereld. Dus we willen geen vermaak van lang geleden à la Anton Pieck. Er zijn andere dingen aan de hand en daar moeten we onze ogen niet voor sluiten.”

Ludieke familievoorstelling
Aan toneelschrijver Don Duyns, in Haarlem geboren en opgegroeid, de schone taak om het engagement van Dickens te paren aan een ludieke familievoorstelling. Don Duyns is onder andere bekend van Woef Side Story en Snorro! Hij maakte er een nieuw verhaal om Scrooge heen. Twee oude mopperkonten, Beuk en Hout – Bert Bunschoten en Wigbolt Kruijver van Het Volk – runnen een theater. Ze willen A Christmas Carol van Charles Dickens opvoeren en houden daarvoor audities. Maar de nieuwe generatie, met ‘spoken word’ audities en Braziliaanse liedjes voldoet op zijn zachtst gezegd niet helemaal aan hun wensen. Dus besluiten de mannen, omdat ze vinden dat het Haarlemse publiek recht heeft op een ‘hartverwarmende kerstgeschiedenis vol poedersuiker en neoromantiek’, zelf maar op het toneel te gaan staan om het verhaal over de vrek Ebenezer Scrooge voor het voetlicht te brengen. Dat gaat niet zonder slag of stoot. Zal Scrooge – en daarmee natuurlijk stiekem Beuk en Hout – op tijd tot inkeer komen en zijn leven beteren?

Veel Haarlemmers
Het resulteerde in een voorstelling vol grappen die heel goed passen bij de droogkomische acteurs van Het Volk. Rieks Swarte heeft er visueel helemaal zijn eigen, gerenommeerde draai aan gegeven, zodat het een vernuftig spektakel is geworden waar de verbeeldingskracht van af spat. Met zo’n zestig Haarlemse kinderen (verdeelt over de data voorstellingen), amateurspelers en dansers belooft het een bonte voorstelling te worden voor jong (8+) en oud, vol muziek, humor en met een bijzondere vormgeving.

  • Wat Scrooge! Een visueel kerstspektakel
  • Met Bert Bunschoten, Wigbolt Kruijver, Joy Wielkens, Dennis Rudge, Adam Kissequel, Alexander Oliver, Hans Thissen, de muzikanten van Ocobar e.v.a.
  • Regie Javier López Piñón.
  • Tekst Don Duyns
  • Vormgeving Rieks Swarte
  • Kostuums Carly Everaert.
  • Waar Stadsschouwburg Haarlem, Wilsonsplein 23
  • Wanneer 19 december 2018 t/m 6 januari 2019 – première 22 december 20.15u
  • Kaarten & meer informatie www.scroogehaarlem.nl

Reacties