Haarlem: Wie herinnert zich het Sterhuis aan de Nieuwe Gracht?

Foto: Charles Duijff

Soms is het moeilijk informatie uit het verleden te achterhalen. Zelfs bij raadplegen van het Noord Hollands Archief heb ik vooralsnog niets gevonden over het Sterhuis aan de Nieuwe Gracht in Haarlem. Ik heb het over de jaren 1963 en 1964.

tekst en foto’s Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroten)

Maarrrr…dan heb ik u gelukkig als rasechte vrouwtjes- of mannetjes-muggen!!  Door en door Haarlemmers en misschien destijds wel bezoekers van het Sterhuis aan de Nieuwe Gracht nummer 100.

Het was voornamelijk een jeugdhonk in die tijd. Althans zo heb ik het beleefd. Gemengd bedrijf, dus toegankelijk voor meisjes en jongens…Ik bezocht het Sterhuis bijna ieder week-end samen met mijn vriend Peter (Peer) van Zanten. Peer achterop mijn Sparta bromfiets, die ons overal naar toebracht. (foto Spartaclub)  Hetzelfde groene exemplaar als hieronder. Beiden waren we bezeten van muziek maken. Peer als gitarist-zanger en ik als drummer-zanger. Tijd van de Moody Blues, ‘The Nights in White Satin’. Tijd ook van de Shadows-bandjes, die in de begin 60-er jaren als paddenstoelen de grond uitschoten. Bezetting: Solo- ritme- basgitaar en drums. Tijd van ‘Apache’ en ‘Foot-tapper’ en….ik schreef het al eerder….het STER-huis. Mijn eerste vriendinnetje ontmoette ik daar, Marjan Kuiper of Kuipers. Marjan liep net als de Britse zangeres Sandy Shaw vaak op haar blote voeten op straat. We deden mee aan droppings georganiseerd door het Sterhuis. Gedropt worden in Noordwijk en dan lopen naar Haarlem, langs de kust en via de Zandvoortselaan retour. Ongeruste ouders midden in de nacht op de Nieuwe Gracht voor nr. 100…. Op de zolder van het pand werd nu en dan ook gemusiceerd.

Hieronder Peer van Zanten (2e van R) en ikzelf (3e van R) tijdens een avondje stappen in Noordwijk

Peter speelde later in de razend populaire Haarlemse POP-groep The Sea Side Section Nr. Six

Daarnaast speelde ik met Peter in The Clarks, een Shadowsbandje waarmee we ondermeer optraden bij dansschool Fortgens in de Grote Houtstraat. De auto van onze vaders brachten ons met de instrumenten naar de locatie waar we moesten spelen. De gitaarversterker was eerst meestal een oude buizenradio. Mijn eerste drumstel kwam van de fa. Alphenaar op de Kruisweg. Een ‘Trixon’, omdat daarop ook de drummer van de Jets uit Utrecht speelde (bekend van The Pied Piper)… Muziekhandel ALPHENAAR bestaat natuurlijk nog altijdWanneer u iets weet te vertellen over het Sterhuis, of mensen kent die ter kwamen in 1963-1964, stuur dan een mailbericht naar [email protected]

Ik ben benieuwd naar uw reactie…

 

 

Reacties