Feestelijke filmpremière van project BuurtBLIK Haarlem

65-plussers met camera en microfoon op onderzoek naar activiteiten voor senioren in Haarlem en maken zo in eigen UITagenda

Op vrijdag 1 februari is de feestelijke afsluiting van BuurtBLIK in de Doelenzaal in Bibliotheek Haarlem-centrum. Gedurende deze afsluiting wordt een selectie van films getoond, gemaakt door 65-plussers, die met de camera en microfoon op pad gingen, op zoek naar activiteiten voor senioren in Haarlem. Op deze manier maakten ze een ‘uitagenda’ in beeld, met als doel ouderen in Haarlem een wegwijzer te bieden naar activiteiten en ontmoetingen die bij hen passen.

Buurtblik Haarlem breed
Na het grote succes van BuurtBLIK in Haarlem-Noord in 2017 heeft afgelopen jaar een grotere versie van het project plaats gevonden, Haarlem breed. Met 40 deelnemers (ambassadeurs genoemd) zijn er 20 nieuwe films gemaakt. Zij hebben met veel plezier filmreportages gemaakt bij wijk- en ontmoetingscentra de Wereld, de Ringvaart (Schalkhart), het Reinaldahuis, het Odensehuis, de Roze salon en Tuindershart. Ook waren ze bij diverse activiteiten, sociale initiatieven en vrijwilligerswerk zoals Resto van Harte, Gezond Natuur Wandelen, Lawn Bowls, theatergroep Vonk, sportcentrum de Hagedis, Koffieleut Haarlem Noord, Gouden boeken, Het Open Huis, Toneelschuur met organisatie Vier het leven, vrijwilligerswerk bij de Zoef Zoef en Molen de Adriaan, Wandelgroep Haarlem-Oost en Bibliotheek aan huis.

Filmmakers behoren tot eigen doelgroep
Het bijzondere aan BuurtBLIK is dat de filmmakers zelf tot de doelgroep behoren, voor wie de activiteiten die gefilmd worden bedoeld zijn. Zij weten als geen ander wat je als oudere wilt weten of welke drempel je over moet, voordat je iets nieuws gaat ondernemen. Ook voor de reporters was het meestal voor het eerst dat zij een filmreportage maakten.

De deelnemers zijn in korte tijd getraind tot cameraman/vrouw en interviewer en zijn toen op pad gegaan om filmreportages te maken over ontmoetingsplekken voor ouderen in Haarlem om daarmee andere ouderen die mogelijk behoefte hebben aan meer verbinding op weg te helpen.

Weer ‘van waarde’ zijn
De filmmakers geven, naast het enorme plezier dat ze hadden, allen aan dat het van groot belang voor hen was om op deze manier weer ‘van waarde’ te zijn en een bijdrage te leveren aan het gevoel van verbondenheid onder hun leeftijdsgenoten. Bijna allemaal kennen ze uit eigen ervaring dat je niet moet afwachten als je alleen thuis zit, maar wegen moet zoeken om toch de drempel over te gaan en op activiteiten of andere mensen af te stappen. Ook geven ze allen aan verbaasd te zijn over het grote, leuke en diverse aanbod in Haarlem.

Community
Rond BuurtBLIK is een community ontstaan van organisaties en mensen die hetzelfde doel voor ogen heeft:  Samen bijdragen aan een gezonde stad met Haarlemmers die zich tot op hoge leeftijd verbonden voelen. Organisaties als Gemeente Haarlem, Haarlem Effect, Dock, Zorgbalans, Kennemerhart, Zorggroep Reinalda, Bibliotheek Kennemerland, Haerlems Bodem en Hart slaan hun handen ineen om de films onder alle 65-plussers te verspreiden. De doelgroep van de films zijn door de diversiteit aan activiteiten zowel ‘oudere’ ouderen (ook zij met een zogenaamd ‘haperend’ brein) als jonge, vitale ouderen. Zo zijn er films over culturele activiteiten, sport-, ontmoetings- en zingevingsactiviteiten.

BuurtBLIK maakt deel uit van het programma Haarlem Age Friendly Cultural City. Dit wordt ondersteund door Gemeente Haarlem en het Fonds voor Cultuurparticipatie. BuurtBLIK wordt daarnaast ondersteund door Fonds Sluyterman van Loo, RCOAK, Jacob Godshuis en de Bavostichting en een aantal van de partnerorganisaties.

Alle films staan na afloop van de première op de website www.buurtblikhaarlem.nl. Klik voor de  compilatiefilm van BuurtBLIK 2018 op de hoofdfoto bovenaan dit artikel.

U kunt zich voor de filmpremière aanmelden via [email protected].

Reacties