Winter in het grootste Stadsbos van Nederland

Foto: Charles Duijff

Bron Wikipedia: De Haarlemmerhout in Haarlem, ter plaatse ook bekend als De Hout, is het oudste stadsbos  van Nederland. Het werd populair als recreatiegebied in de Gouden Eeuw voor welgestelden uit Haarlem en Amsterdam. Het bos is gelegen in de wijk Haarlemmerhoutkwartier.

De Haarlemmerhout omvat drie deelgebieden. Het oostelijke deel de Kleine Hout doet dienst als stadspark… het westelijke deel de Grote Hout is een stadsbos. (Hieronder het westelijk deel van de Hout grenzend aan de Wagenweg. Links van de Wagenweg ligt Eindenhout)  Het derde deel, landgoed Eindenhout ten westen van de Grote Hout, functioneert als een natuurgebied. (Hieronder tennispark Eindenhout. Dit werd in de winters van jaren 60 onder water gezet voor het maken van een IJsbaan.Het Kleine Hout en Grote Hout zijn tegenwoordig van elkaar gescheiden door een provinciale weg. Bij de Kleine Hout bevinden zich Paviljoen Welgelegen, een theehuis een hertenkamp en een kinderboerderij. Ook het Hildebrandmonument en muziekkoepel Het Koepeltje, een ontwerp van de architect Wiek Röling uit de jaren zestig van de twintigste eeuw, staan in dit deel van de Hout (….)

Overige tekst en foto’s Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroting) 

Ik bezoek de Haarlemmer Hout regelmatig al sinds mijn vroege jeugd. (hieronder mijn persoon op de traditionele foto in een trapauto. Daarvan zijn er van vele kinderen honderden, misschien wel duizenden gemaakt in de Hout destijds. Naast de trapauto mijn vader en ik met de fiets)Woensdag 23 januari 2019 sneeuwde het en op de donderdag daarna was de sneeuw nog volop in de Hout aanwezig (hieronder de muziekkoepel en zicht op het Provinciehuis Voor de dieren wordt goed gezorgd dankzij medewerkers van de kinderboerderij Wat bedoelt u nu precies met een beugeltje? Wat nou beugeltje?De hout leverde betoverende plaatjes op vandaag In de volière werd geknuffeld Ter hoogte van het Provinciehuis vindt in de Haarlemmer Hout op 5 mei weer het jaarlijkse muziekevenement Bevrijdingspop plaats. In 2019 met ondermeer de band met de toepasselijke naam ‘Van Dik Hout’ Ik zeg hallo how are you? Na afloop van mijn wandeling bij restaurant Dreefzicht nog even een bakkie doen

 

 

Reacties