Dubbeldekkers denderen door Haarlem… en dat blijft zo!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ondanks het protest van veel bewoners uit de binnenstad, blijven de dubbeldekkerbussen tussen Haarlem en Amsterdam-Zuid voorlopig op dezelfde wijze rijden. Het college van Haarlem heeft dit besloten na overleg met de Vervoerregio Amsterdam en Connexxion.

(bron: NH Nieuws / Geja Sikma)

De dubbeldekkers, lijn 346, rijden nu ruim een jaar door Haarlem, dit tot grote ergernis van met name bewoners van de Tempeliersstraat en de Rustenburgerlaan. Ze ervaren veel geluidsoverlast, zware trillingen en ergeren zich aan rijgedrag van de buschauffeurs.

Behoefte groot
Het college stelt dat veel reizigers gebruik maken van de dubbeldekkers. Dagelijks reizen er zo’n 2500 Haarlemmers met de bussen naar Amsterdam, waarvan een groot deel instapt bij de Raaksbrug en aan de Tempeliersstraat. De haltes opheffen of verplaatsen zou betekenen dat reizigers misschien eerder de auto gaan pakken, met een verlies aan OV-reizigers als gevolg, zo stelt het college.

De gemeente erkent dat de dubbeldekkers buiten de spits minder bezet zijn, maar wil daarom niet in die uren het aantal verminderen. Dat zou ten koste gaan van ‘het HOV-concept’, wat onder meer inhoudt dat bussen zo regelmatig rijden dat reizigers niet meer hoeven op te zoeken wanneer ze de bus kunnen pakken.

Maatregelen
Het college stelt dat het inzetten van kleinere bussen buiten de spits financieel en organisatorisch niet haalbaar is. Het vervangen van de dubbeldekkers door verlengde bussen is niet mogelijk omdat het Stationsplein daar niet goed op ingericht is. Om de omwonenden tegemoet te komen, wordt er onder meer gekeken naar mogelijkheden om het rijgedrag van chauffeurs aan te pakken. Ook wordt onderzoek gedaan om trillingshinder te verminderen en er moeten zo snel mogelijk milieuvriendelijkere ‘zero-emissie bussen’ gaan rijden.

Bus-kruit
Of alle Haarlemmers genoegen zullen nemen met het standpunt van het college is nog de vraag. Eerder organiseerde actiecomité Bus-Kruit  een postercampagne. Massaal hingen bewoners van de Haarlemse Rustenburgerlaan toen posters voor hun ramen opgehangen om hun onvrede te uiten over de vele dubbeldekkers die sinds een jaar om de zes minuten door hun straat rijden. Toen betrof het volgens Menno Maas van het actiecomité nog een zachtaardige actie. “Maar op een gegeven moment sluiten we een keer een straat af om toch echt te laten zien dat deze toestand onhoudbaar aan het worden is.”

Klik HIER voor de video en interviews van mediapartner NH Nieuws

Reacties