Leerlingen Haarlemse basisscholen maken kennis met techniek tijdens Haarlem Techniekdag

Foto: 3dmakerszone

Zeshonderd leerlingen van groep 8 van basisscholen in Haarlem waren op vrijdag 25 januari op bezoek in de 3D Makers Zone voor de Haarlem Techniekdag. In uiteenlopende workshops werd een tip van de ‘toekomstsluier’ opgelicht. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie?

Smart Makers Education
Dagelijks horen we van tekorten aan personeel in techniek, ict en wetenschap. Dat terwijl techniek en technologie steeds meer en overal om ons heen aanwezig is en dit zal in de toekomst enkel toenemen. De baankansen na volgen van een opleiding in de techniek of technologie zijn dan ook hoog. Regionale scholen, bedrijven en gemeenten hebben zich daarom verbonden in een regionaal samenwerkingsverband Smart Makers Education. Vanuit deze samenwerking organiseren zij de Haarlem Techniekdag om kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met een beroep in techniek of ict.

Autootjes op zonne-energie, maar ook timmeren, zagen en lassen
Tijdens de Haarlem Techniekdag werden de leerlingen in 3 rondes verdeeld over 15 verschillende workshops. Iedere leerling heeft drie workshops gevolgd, om op die manier kennis te maken met techniek. In uiteenlopende workshops werd een tip van de ‘toekomstsluier’ opgelicht. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Een kijkje in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Autootjes maken die rondrijden op zonne-energie bij autotechniek. Natuurlijk was er ook aandacht voor de klassieke techniek zoals timmeren, zagen of lassen en er werd dan ook druk geknutseld. En nog veel meer!Workshop met interactieve oefeningen
Naast de verschillende opleidingen die aanwezig waren, hebben ook de bedrijven van Installatiewerk Noord-Holland, OTIB en Bouwmensen Midden-Holland workshops gegeven. ‘De bezoekende leerlingen zijn nog zo enthousiast en blanco’, aldus de begeleiding. ‘Studenten vinden het leuk om de leerlingen te ontvangen en te begeleiden. Daarnaast doen zij hun uiterste best om de leerlingen een goede indruk te geven van wat techniek precies inhoudt’. OTIB was aanwezig met hun uitgebreide techniekbus en een hele bijzonder workshop waarbij interactieve oefeningen met de sport Akido werden gecombineerd met het programmeren van robots.

Hulp studenten Nova College
Om te zorgen dat de leerlingen de workshops goed konden volgen, hielpen de studenten van de opleiding Onderwijsassistenten van het Nova College in Haarlem een handje mee. Zij ondersteunden  de workshopgevers en hielpen de kinderen bij de vele diverse workshops.Achtergrond Nationaal Techniekpact 2020
Onderwijsinstellingen, werkgevers, werknemers, topsectoren, studenten, regio’s en het Rijk, hebben het Nationaal Techniekpact 2020 ondertekend met als doel meer technisch geschoold personeel op te leiden en voor elkaar te krijgen dat meer studenten (jongens én meisjes) kiezen voor bèta studierichtingen.

Het pact volgt 3 lijnen:

  • Kiezen voor techniek/wetenschap
  • Leren in de techniek/wetenschap
  • Werken in de techniek/wetenschap

Het Primair Onderwijs richt zich niet direct op het maken van deze toekomstige studiekeuzes, maar wel op het ontwikkelen van het talent van kinderen. De nieuwsgierigheid die kinderen van zichzelf in zich hebben moet gestimuleerd en bevorderd worden zodat zij een onderzoekende en ondernemende leerhouding ontwikkelen en blijven houden. Met deze leerhouding kunnen zij ontdekken waar hun talenten liggen en bepalen welke studierichting het beste bij hen past. Om te kunnen ontdekken is een breed aanbod aan voor beelden en ervaringen nodig, want “onbekend blijft onbemind”.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen