Bijzondere schoenenexpositie in Kleinste museum van Haarlem

'Haarlemschoen' van Simone Memel
Foto: Simone Memel

Ontwerpster Simone Memel en beeldend kunstenaar Joke Breemouer tonen hun passie voor schoenen met bijzondere schoenenexpositie in Kleinste museum van Haarlem.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert vanaf vrijdag 8 februari tot en met zaterdag 20 april een deel van de schoenencollecties van ontwerpster Simone Memel en beeldend kunstenaar Joke Breemouer. Te zien zijn o.a. de befaamde ‘Haarlemschoen’ van Memel en vroege ontwerpen van Jan Jansen uit de collectie van Breemouer.

De feestelijke opening van de expositie is op vrijdag 8 februari om 16.00 uur. De toegang is gratis en openbaar toegankelijk. Memel en Breemouer hebben beiden vanaf hun pubertijd een prettige fascinatie voor schoenen. Simone Memel was vanaf haar 13e op zoek naar hakjes en 50er-jaren pumps en fantaseerde over bepaalde schoen-modellen. Op de ArtEZ academie in Arnhem kon zij haar gedroomde modellen te realiseren. Joke Breemouer kocht haar eerste Jan Jansen-schoenen in 1978 en ontwierp bij deze schoenen bijpassende kleding.

Jan Jansen-schoen uit de collectie van Joke Breemouer (foto: Simone Memel)

Simone Memel leerde schoenen ontwerpen op de ArtEZ Academie in Arnhem. Zij studeerde in 1995 af aan de afdeling 3D Design en volgde de vakopleiding ambachtelijk schoenmaken aan het MBO-college in Den Bosch. In 1996 ontving zij een startstipendium van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst. Voor de kinderschoenen fabrikant Titchy ontwierp Memel diverse collecties. Daarnaast exposeert zij veelvuldig in binnen- en buitenland. Haar Haarlemschoen oftewel ‘Haarlem Hoog’ is een grote blauwe pump met een afbeelding van René de Haan in Delfts Blauw van de Grote of St. Bavokerk.

Naast haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar is Joke Breemouer al vele jaren een spin in het web in de Haarlemse kunstscène. Zij is curator bij diverse kunstmanifestaties, docent aan de Kunstacademie Haarlem & Leiden en voorzitter van de Kunstlijn. In 2015 ontving Breemouer van de gemeente Haarlem de Penning van verdienste.

10x per jaar
Het Kleinste museum van Haarlem presenteert 10x per jaar een uniek voorwerp of verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het Kleinste museum van Haarlem is onderdeel van Kunstcentrum Haarlem.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum in de regio Kennemerland voor kunstuitleen. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten over beeldende kunst in de ruimste zin van het woord. Het Kunst centrum Haarlem is open van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Reacties