Onderzoek Spaarne Gasthuis geeft nieuw inzicht in oorzaak, duur en ernst luchtweginfecties

Foto: Wim Meijer Fotografie

In het Spaarne Gasthuis is, in samenwerking met het Wilhelmina Kinderziekenhuis/Universitair Medisch Centrum Utrecht en the University of Edinburgh, een onderzoek uitgevoerd dat nieuw inzicht geeft in de oorzaak, duur en ernst van luchtweginfecties. Het onderzoek is vandaag verschenen in het Britse medisch tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine.

Iedereen draagt talloze virussen en bacteriën met zich mee over het hele lichaam. Dat heet met een moeilijk woord je ‘microbioom’. Hier word je niet per se ziek van. Een groot deel van dit microbioom houdt je juist gezond, door als een soort buffer te dienen tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Maar van sommige bacteriën of virussen word je wel ziek. Nou ja, sommige mensen wel, sommige niet. Waarom is dat zo? In nieuw onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd wordt een mogelijke verklaring gegeven.

In het onderzoek zijn alle bacteriën en virussen die aanwezig zijn in de neuskeelholte van ruim 150 kinderen met luchtweginfecties vergeleken met die van meer dan 300 gezonde kinderen.

Verklaren
De onderzoekers probeerden zo te verklaren waarom sommige kinderen wel een luchtweginfectie hadden ontwikkeld en andere niet. “Dat konden we niet aan de hand van alleen de bacteriën óf alleen de virussen die we vonden. Maar toen we keken naar de combinaties van alle virussen en bacteriën, bleek dat we het wel konden verklaren,” aldus Marlies van Houten, kinderarts in het Spaarne Gasthuis en een van de artsen die betrokken is bij het onderzoek.

Samenspel
Nu wordt bij een diagnose altijd gesproken over symptomen die passen bij een bacteriële infectie – veroorzaakt door een bacterie – of een virale infectie – veroorzaakt door een virus. “Maar aan de hand van de resultaten van ons onderzoek lijkt het erop dat de verdeling tussen bacteriële en virale infecties niet zo strikt kan worden gemaakt. De oorzaak en ernst van luchtweginfecties lijkt eerder een samenspel tussen virussen en bacteriën.”

Antibiotica
Deze bevindingen hebben mogelijk ook gevolgen voor de behandeling van luchtweginfecties. “Nu bepaal je als arts of iemand antibiotica moet krijgen op basis van symptomen, maar dat lijkt niet erg nauwkeurig te zijn.” De onderzoekers stellen een andere manier voor om deze beslissing te maken. “De beslissing om wel of niet antibiotica te geven kan mogelijk beter gemaakt worden op basis van de verwachte ernst en duur van de ziekte. Deze factoren blijken allebei goed te voorspellen door te kijken naar de combinatie van aanwezige bacteriën en virussen in de neuskeelholte en bepaalde eigenschappen van de patiënt.”

Betere behandeling
Acute luchtweginfecties zijn wereldwijd verantwoordelijk voor vijftien procent van de sterfgevallen bij kinderen onder de vijf jaar. Daarnaast wordt ongeveer één op de vijf kinderen getroffen door een ernstige of terugkerende luchtweginfectie. De hoop is dan ook dat het bepalen van het microbioom in de neuskeelholte van de patiënt in de toekomst bijdraagt aan een betere diagnose en behandeling van luchtweginfecties. “Als nauwkeurig kan worden bepaald welke combinatie van bacteriën en virussen de luchtweginfectie veroorzaakt, kan mogelijk veel beter de juiste therapie worden voorgeschreven.”

Reacties