Heel Kennemerland ‘op de loop’ tijdens Zandvoort Circuit Run

Foto: Charles Duijff

Maar liefst twaalfduizend hardlopers hebben vandaag, ieder op eigen tempo, hun sporen nagelaten op het legendarische, en de laatste maand veelbesproken autoracecircuit van Zandvoort tijdens de 12 editie van de Runner’s World Zandvoort Circuit Run.

Tekst: Wim Meijer – Charles Duijff  / Foto’s en film Charles Duijff en Le Champion

Twaalfduizend lopers die helemaal ‘lós’ konden gaan over diverse afstanden, variërend van de kortere Kids Runs en Wheelerwedstrijden (voor gehandicapten) tot langere afstanden van 5, 12 en 21 kilometer. Voor deelnemers aan de maximale afstanden was het dus, hoe kan het ook anders, ‘max ver stappen’…Keniaanse dubbelslag 12 km wedstrijd
Hoofdnummer van de dag was de wedstrijd over 12 kilometer waarbij inmiddels bijna traditiegetrouw, zowel bij de dames als bij de heren, de Kenianen weer een hoofdrol voor zich opeisten. De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Daniel Kiprotich in een tijd van 36.00 minuten. Zijn landgenote Carolyne Jepkosgei werd als eerste vrouw afgevlagd na een tijd van 39.21 minuten en verbrak daarmee het parcoursrecord van de dames.

De wedstrijdlopers, die eerder van start gingen dan de vele duizenden recreatielopers, werden ‘weggeschoten’ door de burgemeester van Zandvoort Niek Meijer, die ook zelf, weliswaar op iets gezapiger tempo, opging voor de 12 kilometer. Voordat hij zich echter vastbeet in het vrij zware parcours door ‘zijn’ gemeente stond hij Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff te woord en blikte nog even terug op de legendarische beslissing die de Gemeenteraad van Zandvoort afgelopen week nam met betrekking tot de gemeentelijke investering van 4 miljoen om de Formule 1 naar Zandvoort te halen.

Winnaars wedstrijd 12 km
Eenmaal weggeschoten door burgemeester Niek Meijer wachtte de deelnemers aan de hoofdafstand van 12 km een wisselend zwaar en lichter parcours met diverse ondergronden zoals circuit, zand en klinkers. Op het strand werden de topatleten geconfronteerd met een opkomend tij, maar met de wind in de rug, bleef het tempo toch hoog. Een kopgroep van vijf man bleef lang bij elkaar, met uiteindelijk een sprint battle richting de finish tussen de Keniaan Daniel Kiprotich en de Oegandees Kevin Kibet. Kiprotich wist de overwinning met een verschil van slechts één seconde binnen te halen: 36.00 minuten. Kibet werd tweede in 36.01 minuten en de Keniaan Ezra Kering nam beslag op de derde plek in 36.13 minuten. Stijn Fincioen kwam als eerste Nederlander binnen in 38.11 minuten.

Finish van de winnaar van de 12 kilometer bij de heren, de Keniaan Daniel Kiprotich

 

De wedstrijd bij de dames werd met overmacht gewonnen door de Keniaanse Carolyne Jepkosgei. Ze verbrak het oude parcoursrecord met 12 seconden naar 39.21 minuten. De Belgische Karen Van Proeyen volgde pas ruim drie minuten later (42.50 minuten). Judicah Nyabera stond als derde vrouw op het podium (43.01 minuten).

Bloemen voor de winnares bij de dames de Keniaanse Carolyne Jepkosgei

Fonds Gehandicaptensport
Vanuit de samenwerking met het goede doel, Fonds Gehandicaptensport, stonden er vandaag ook twee onderdelen voor sporters met een beperking op het programma. Aan de Circuit Run Specials 900 meter en 4 km deden 46 wheelers en racerunners mee. Para Alpine Zitskiër en ambassadeur, Jeroen Kampschreur, mocht namens de stichting het startschot lossen. Alle opbrengsten uit de vrijwillige bijdrage bij inschrijving, parkeergelden en sponsoring gaan naar Fonds Gehandicaptensport.

Kids Circuit Run en recreatielopen volwassenen
De Runner’s World Zandvoort Circuit Run staat bekend om zijn veelzijdige programma voor jong en oud. Na de Circuit Run Specials kwamen eerst de jongste hardlooptalenten in actie bij de Kids Circuit Run. Het enthousiasme waarmee de kinderen over de finish komen, blijft een prachtig gezicht.

Volwassenen konden vervolgens kiezen uit de 5 km, over de heuvels van het circuit, of de 12 km of halve marathon met extra kilometers over het strand en door het gezellige centrum van Zandvoort. Dankzij het goede weer bleef het na afloop nog lang gezellig op de paddocks. De zon, het reuzenrad, de leuke foodtrucks en de gezellige muziek zorgden voor een optimale sfeer.

Morgen een uitgebreide vervolgreportage van de Zandvoort Circuit Run met volop (downloadbare) foto’s en filmbeelden gemaakt door Nieuws.nl-redacteur Charles Duijff.

Reacties