Haarlem bindt strijd aan tegen meeuwenoverlast

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gemeente geeft tips en verstrekt tot € 350,- subsidie voor het spannen van draden of vogelnetten op daken om het bouwen van nesten op daken tegen te gaan.

Wakker worden van het gekrijs, vuilniszakken die opengetrokken worden, poep op het wasgoed… het zijn vooral van mei tot en met augustus bekende verschijnselen in de binnenstad. Dat heeft alles te maken met het feit dat meeuwen vanaf maart naar een geschikte plek zoeken om te gaan broeden, en die geschikte plaats vinden ze de laatste veertig jaar steeds vaker in de stad. Vooral op platte daken, dakkapellen en half schuine daken, waarvan er in de binnenstad volop voorhanden zijn, vinden ze hun ‘meest begeerde broedplaats’.

Veel inwoners van Haarlem ervaren dit als overlast, iets waar de gemeente begrip voor heeft, alleen, omdat meeuwen wettelijk beschermd zijn is het lastig om de meeuwenoverlast tegen te gaan. De gemeente vraagt de bewoners daarom om vooral zelf iets doen. Wel geeft de gemeente een aantal nuttige tips en trekt hiervoor ook de beurs open in de vorm van een subsidie.Samen overlast beperken
Op haar website adviseert de Gemeente Haarlem over hoe te voorkomen dat meeuwen een nest bouwen op het dak onder het motto van ‘Samen overlast beperken’:

“Woont u in een straat of buurt met huizen die aantrekkelijk zijn voor meeuwen? Er is een simpele manier om te voorkomen dat meeuwen in uw straat een nest bouwen. Ga vanaf maart tot eind juni regelmatig uw dak op en veeg het schoon. Een dak dat leeg is en geen schuilhoekjes heeft maakt het minder aantrekkelijk voor meeuwen om een nest te bouwen. Dit werkt het best als u deze actie samen met uw buren doet. Niet iedereen kan of durft een dak op, dus het organiseren van ‘dakvegers’ in de straat kan dan een oplossing zijn.

Een andere optie is om plastic vlaggetjes op uw dak te spannen of vliegers in te zetten om de vogels af te schrikken. Ervaring leert wel dat de vogels hier spannen van draden of vogelnetten op het dak na verloop van tijd wel aan wennen.

Vogelnetten
Het werkt goed omdat vogels er dan niet kunnen landen. Dit kunt u laten doen door een erkend bedrijf. Het kost voor een gemiddeld plat dak zonder obstakels zo’n 300 tot 800 euro. Voor een deel van de kosten geeft de gemeente Haarlem een subsidie van maximaal € 350, waardoor de rekening van het bedrijf lager uitvalt. Zo bent u bovendien definitief van de overlast op uw dak af.

Om te voorkomen dat de meeuwen dan een dak verderop gaan broeden, werkt dit het beste als u het met meerdere buren tegelijk doet. De gemeente werkt voor het plaatsen van netten samen met een gecertificeerd bedrijf dat ook de afhandeling van het subsidie verzorgt.

Toch een nest?
Toch een nest met eieren op uw dak? Dit mag u niet verwijderen! De gemeente Haarlem heeft samen met Alkmaar en Leiden een speciale ontheffing om ook andere methoden in te zetten in de strijd tegen meeuwenoverlast. Een erkend bedrijf mag pas gelegde eieren in biologische olie dopen, om te voorkomen dat ze uitkomen. Dat kan alleen als het ei net gelegd is. De gemeente subsidieert nestbeheer en werkt hierin samen met een gecertificeerd bedrijf.

Kijk voor meer informatie over wat u (samen met uw buurt) kunt doen aan meeuwenoverlast en over wat de gemeente doet op www.haarlem.nl/meeuwenoverlast.

Reacties