Sluizenroute tussen IJmuiden en Velsen-Noord blijft nog twee jaar dicht

Foto: Wim Meijer Fotografie

Rijkswaterstaat en de twee bij de bouw van de sluis betrokken Velsense wethouders Diepstraten en Verwoort hebben vanmiddag bekend gemaakt dat, anders dan eerder gemeld en gehoopt, de sluizenroute tussen IJmuiden en Velsen-Noord nog twee jaar dicht zal blijven.

Dat betekent dat de route niet eerder open zal gaan dan maart 2021. Door de vele bouwactiviteiten voor de nieuwe zeesluis kan Rijkswaterstaat de veiligheid voor doorrijdend verkeer niet waarborgen. Dit vertelde de directeur van Rijkswaterstaat Mevrouw Nanou Beekman tijdens een persconferentie op het Pontplein in IJmuiden.

Wethouders Bram Diepstraten (l) en Jeroen Verwoort (r) en directeur Rijkswaterstaat Nanou Beekman.

Ook de twee aanwezige wethouders, Bram Diepstraten ( Verkeer) en  Jeroen Verwoort (EZ /Havens) bevestigden dat het toelaten van passerend verkeer op de enorme bouwplaats op dit moment, onverantwoord is.

Spitstijden pont verruimd
Wel zullen enkele maatregelen worden genomen om de doorstroming van het verkeer enigszins te verbeteren. Zo wordt de spitstijd bij de pont met ingang van 6 mei verruimd, waardoor er tussen 7.00 en 10.00 uur ’s ochtends meer gevaren wordt.” De kosten hiervan, circa € 750.000,- komen ten laste van Rijkswaterstaat.Openstelling calamiteitenbogen
Ook wil men vaker de omleidingsroutes bij de Velsertunnel (de zogenaamde calamiteitenbogen) openstellen. Nu gebeurt dan nog alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals vorige week vrijdag, toen door een kettingbotsing de Wijkertunnel urenlang was afgesloten. In de komende twee jaar zou dat vaker moeten gebeuren in de spits of bij grote drukte.

Veiligheid voorop
De twee jaar langer gesloten blijven van de sluizenroute is opnieuw een forse tegenvaller voor de gemeente Velsen. Eerder liet de gemeente Velsen al weten dat ze boos zijn over de gesloten sluisroute, omdat de gemaakte afspraak met Rijkswaterstaat inhield dat de route ondanks de werkzaamheden aan de sluis open zou blijven. Velsen dreigde onlangs zelfs met juridische stappen. Na een bezoek aan de bouwplaats door de twee Velsense wethouders moesten deze toch ook zelf constateren dat het op dit moment toelaten van passerend verkeer onverantwoord zou zijn.

Reacties