Haarlem stopt tijdelijk met maaien van gazons ter bescherming van insecten

Foto: Pixabay

De gemeente Haarlem heeft met Spaarnelanden afgesproken dat een groot deel van de gazons in de openbare ruimte in de periode 15 april tot 15 mei niet worden gemaaid.

In deze tijd bloeien paardenbloemen volop en deze zijn belangrijk als voedingsbron voor insecten. De biodiversiteit en het insectenleven staan onder druk en ook de gemeente Haarlem wil in de stedelijke omgeving verbeteringen hierin aanbrengen.

Wethouder Merijn Snoek (Openbare Ruimte): “Dit initiatief is een mooi voorbeeld van hoe we in Haarlem samenwerken aan biodiversiteit. Zo hebben we dankzij alerte inwoners het gazon van de Parklaan waar zandbijen zijn, kunnen voorkomen dat dit wordt gemaaid. Samen met inwoners en Spaarnelanden kunnen we bijdragen aan de kwaliteit en diversiteit van de natuur in de stad”.

De maatregel om tijdens de bloeiperiode niet te maaien, kan bijdragen aan een rijker insectenleven. De locaties waar tijdelijk niet wordt gemaaid zijn vooral grote bermen langs doorgaande wegen.

Er is veel gras in de stad dat niet als gazon wordt onderhouden. Hier wordt slechts enkele keren per jaar gemaaid waardoor kruiden en bloemen de ruimte krijgen. De gemeente wil het gras en groen de komende jaren waar het kan steeds meer op ecologische wijze gaan beheren. Dit betekent hoger, natuurlijker gras met meer verschillende planten of kruiden. Kort gemaaid gazon blijft op locaties waar dit nodig is, bijvoorbeeld op zonneweides en speelweides en in parken. Waar de verkeerssituatie het noodzakelijk maakt, blijft intensief gemaaid worden.

Reacties