Bevrijdingspop Herdenkingsconcert met Van Dik Hout

Foto: Bevrijdingspop

Op 4 mei, kort na de 2 minuten stilte, vindt op het hoofdpodium van Bevrijdingspop in Haarlem het Herdenkingsconcert 2019 plaats. Het Kennemer Jeugd Orkest treedt op, samen met Van Dik Hout. Ook zijn er intermezzi van Alfian Emir Adytia (cellist), Demi Baltus (dichter) en Mike Warners (spoken word).

Na de Nationale Herdenking
Voor het Herdenkingsconcert start, wordt op de grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Concertgangers die liever lokaal herdenken, kunnen ook naar De Dreef lopen, waar bij het monument een herdenking en kranslegging plaatsvindt. Na de kranslegging, rond 20.30 uur, start het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert. Voor wie niet lang wil staan of slecht ter been is, staan op het veld klapstoelen opgesteld. Het is aan te raden tijdig uw plaats in te nemen als u hiervan gebruik wilt maken.

Kennemer Jeugd Orkest
Het Kennemer Jeugd Orkest speelt op het Herdenkingsconcert 2019 traditioneel onder leiding van Matthijs Broers. In het verleden speelde het circa vijftigkoppige orkest meermaals op 4 mei in de Haarlemmerhout.

Van Dik Hout
Sinds hun doorbraak in 1994 staat Van Dik Hout aan de top met hun pure rock en poëtische teksten. Destijds ontketenden ze met ‘Stil In Mij’ een hausse in de Nederlandstalige muziek en ook nu nog is Van Dik Hout een bepalende factor in de Nederpop. Dit jaar is extra bijzonder: 2019 staat namelijk in het teken van 25 jaar Van Dik Hout! De band viert dit met de release van een gloednieuw album, documentaires, een nieuwe single (Eén Nacht Eeuwigheid) én een ‘Best Of’ compilatie album.

Alfian Emir Adytia
Alfian Emir Adytia is een in Indonesië geboren cellist en componist. Zijn veelzijdigheid heeft hem niet alleen op klassieke muziekpodia gebracht, ook in de pop-, rock-, jazz- en wereldmuziek is hij thuis. In 2017 bracht Alfian zijn eerste album uit: ‘Nachtmusik’. In Nederland werkte Alfian samen met een grote variëteit aan muzikanten, van klassiek tot jazz en pop.

Demi Baltus
Demi Baltus (1998) verwoordt eerlijk en oprecht wat wordt gedacht, maar niet gezegd. Ze droeg voor op onder andere Onbederf’lijk Vers en het Wintertuinfestival, leerde slammen van de groten en ging met de Poëziebus op tour. Vorig jaar verscheen haar eerste bundeltje genaamd Uitgedokterd. Demi studeert Creative Writing aan de kunstacademie in Arnhem.

Mike Warners
Mike Warners neemt je mee in zijn rijmende brein waar associaties, woordspelingen en een snufje melancholie de boventoon voeren. Woordkunst ziet hij als mogelijkheid tot zelfreflectie, optreden is voor hem de meest eigen manier om zichzelf te delen in alle openheid.

Levende Getuigenissen
Tijdens het Herdenkingsconcert 2019 worden naast het podium beelden vanuit het Levende Getuigenissen-project getoond. Leerlingen van het Stedelijk Gymnasium interviewden in maart vluchtelingen, veteranen en mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Gratis toegankelijk
Het Herdenkingsconcert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Over Bevrijdingspop
Bevrijdingspop Haarlem is het oudste Bevrijdingsfestival van ons land. Sinds 1980 wordt in Haarlem de vrijheid gevierd op 5 mei, vorig jaar trok het festival zo’n 130.000 bezoekers. Sinds 2008 wordt bovendien op 4 mei, na de Nationale Herdenking, het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert gehouden, een klassiek concert met popinvloeden – dit jaar met Van Dik Hout. Bevrijdingspop is via het Nationaal Comité 4 en 5 mei verbonden met de andere grote Bevrijdingsfestivals in ons land. Het thema van het festival is de afgelopen jaren: Vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Programma

  • 20.00 Dodenherdenking
  • 20.05 Kranslegging monument Dreef
  • 20.30 Inleiding door Simon Raedts, voorzitter Stichting Bevrijdingspop
  • 20.35 Aanvang concert
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen