Europese première Aniara ‘kers op de taart’ van 10e  Koorbiënnale

Foto: Becky Oehlers Photography

Aniara: Fragments of Time and Space beleeft Europese première tijdens Koorbiënnale op 3 en 4 juli in de Toneelschuur in Haarlem

Na het indrukwekkende human requiem (2015) en Anthracite Fields (2017) onthult de Koorbiënnale vol trots dat het festival opnieuw een Koorbiënnale baanbrekende Europese première naar Haarlem haalt. En wat voor een! ANIARA is één van de meest ambitieuze multimediale experimenten in de koormuziek en daarmee de kers op de taart van de 10e Koorbiënnale

“Al jarenlang haalt de Koorbiënnale met de scherpe speurneus van artistiek leider Neil Wallace de meest spraakmakende internationale koorprojecten naar Haarlem. Ook met Aniara lijkt dat weer gelukt en zit Haarlem op de eerste rij. Ik kijk er zeer naar uit! ” Jaap Lampe, algemeen directeur Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem

 ‘Het internationale aanbod van de Koorbiënnale is echt een aanvulling op onze programmering. Bovendien wordt bij Aniara de grote zaal van de Toneelschuur op een spannende manier gebruikt; tribune eruit, dwars over de breedte gespeeld, met indrukwekkende projecties en een groot koor. Een belevenis voor publiek lijkt me; of je de Toneelschuur nou al kent of nog niet- je bent welkom’.
Marelie van Rongen, directeur Toneelschuur & Filmschuur

De Koorbiënnale, Toneelschuur én de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem vieren dit jaar allemaal een jubileum. Het festival zijn 10e editie, de Toneelschuur zijn 50-jarig en de Stadsschouwburg haar 100-jarig bestaan. Een mooie gelegenheid om de handen ineen te slaan en een spectaculaire voorstelling in huis te halen.

ANIARA is een 90 minuten durende multimediale voorstelling waarin koor, film, acteurs, dans en instrumentalisten samenkomen. Het koor wordt gevormd door de 16 zangers van The Crossing. Deze voorstelling is het Europese debuut van dit Amerikaanse kamerkoor, alom geroemd voor haar uitgesproken en innovatieve professionele cross-disciplinaire koorproducties. Direct na de première in Philadelphia reist het 29 man tellende gezelschap door naar Haarlem. Theatergroep Klockriketeatern uit Helsinki neemt het theatrale deel voor zijn rekening. Dit gezelschap is befaamd om zijn energieke en visueel indrukwekkende voorstellingen.ANIARA is gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit 1956 van de Zweedse Nobelprijswinnaar Harry Martinson. Het verhaal bestaat uit 104 korte verzen over het laatste ruimteschip dat ergens in de verre toekomst de onbewoonbaar geworden Aarde verlaat, op zoek naar een nieuwe wereld. Onderweg raakt het schip uit koers en zwerft vervolgens verloren in de leegte van de eeuwigheid. Zestig jaar na het ontstaan van het gedicht is het onvoorstelbare voorstelbaar geworden. De actualiteit en urgentie van het onderwerp waren voor de makers van de voorstelling, regisseur Dan Henriksson (Klockriketeatern) en dirigent Donald Nally (The Crossing) de reden om van dit verhaal een voorstelling te maken.

De vooraanstaande componist Robert Maggio heeft de muziek voor ANIARA geschreven. Maggio staat bekend om zijn toegankelijke, dramatische en kleurrijke muzikale taal en heeft in workshops zeer nauw samengewerkt met de zangers en Donald Nally om het theatrale in het verhaal naar voren te brengen. The Crossing en het Klockriketeatern worden aangevuld door drie toonaangevende Nederlandse instrumentalisten. Joonas Tikanen, een van de beste Finse licht- en video ontwerpers, is verantwoordelijk voor het levende videodécor, dat met behulp van 5 projectoren zangers en luisteraars zal mee nemen in deze multimediale ruimtereis.

Meer weten over deze productie? Bekijk hier alvast een voorproefje.

De voorstellingen vinden plaats op 3 juli om 20.30 uur en 4 juli om 16.00 en 20.30 uur. Voorafgaand aan elke voorstelling is een inleiding die plaatsvindt in de Kleine Zaal van de Toneelschuur. Bij de avondvoorstellingen is die van 19.45 tot 20.15 uur en bij middagvoorstelling van 15.15 tot 15.45 uur.

Deze productie komt tot stand in nauwe samenwerking met de Toneelschuur en de Stadsschouwburg & Philharmonie Haarlem. Het concert wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BNG Cultuurfonds en het Cultuurstimuleringsfonds Haarlem.

De verkoop van ANIARA is nu gestart. Kaarten zijn te bestellen via www.koorbiennale.nl.

Reacties