Zwembad De Houtvaart, het bad van MA WOE VRIJ en DI DO ZA

Foto: Charles Duijff

Zwembad De Houtvaart is een opmerkelijk- en zeer bijzonder openluchtbad in Haarlem. Het is een Rijksmonument en een historische cultuurplek met dierbare herinneringen voor velen.

Ik groeide op in de van ’t Hoffstraat, nabij de Piet Heinstraat 12 waar dit monumentale zwembad is gevestigd. Onmiddellijk herinner ik me het keuze-abonnement MA-WOE-VRIJ en DI-DO-ZA. U raadt het al, het ene abonnement gaf recht op toegang op maandag woensdag en vrijdag en het andere op dinsdag donderdag en zaterdag. Heel wat plezier gehad daar en daarom graag aandacht voor het volgende:

Een zwembad blijft niet vanzelf voortbestaan. Om meer bekendheid te geven aan dit bijzondere bad organiseren de Vrienden van de Houtvaart samen met de Historische Vereniging Haerlem een tentoonstelling met als titel:

‘HOUTVAART INSPIRATIE’

Opening door wethouder Marie-Thérèse Meijs

Deze bijzondere tentoonstelling wordt op vrijdag 26 april geopend door de Haarlemse wethouder van cultuur, mevr. Meijs en duurt tot en met 7 juli 2019.  De opening van de tentoonstelling valt samen met de start van het zwemseizoen in De Houtvaart. 

Wat is te zien

Op de tentoonstelling is werk te zien van negen kunstenaars van de Kunstlijn Haarlem. Deze kunstenaars hebben zich door De Houtvaart laten inspireren op uitnodiging van de Vrienden van de Houtvaart. De werken zijn verschillend van karakter: van schilderijen tot keramiek en mode.  De kunstenaars die meewerken zijn: Wim Borst, Christel Bouwmeester, Michaëla Bijlsma, Eric Coolen, Peter Hammann, Ernst Merhottein, Rob Slooten, Willemien Spook, en Ytje Veenstra.

Een ander deel van de tentoonstelling is gewijd aan de ontwerper en architect van De Houtvaart, Pierre de Bordes. Dit deel geeft uniek inzicht in het culturele milieu van de architect en zijn echtgenote en laat zien waar alle inspiratie voor De Houtvaart is begonnen.

Locatie

Hoofdwacht

Grote Markt 17

2011 RZ Haarlem

Er zijn bijdragen van twee fondsen, waaronder het Ruigrok fonds.

In samenwerking met de werkgroep Jonge Muggen van de Historische Vereniging Haerlem, wordt ook een tekenwedstrijd voor de jeugd georganiseerd.

Informatie over de tentoonstelling: Hans Bakker  – Vereniging Vrienden van de Houtvaart.

email  [email protected] Tel:  06 11 27 11 87

Informatie over de kunstenaars:

https: www.wimborst-ceramics.nl

https: www.christelbouwmeester.nl

https: www.ericjcoolen.nl

https: www.garenkokerskollektief.nl   (voor Peter Hammann)

https: www.ernstmerhottein.com

https: www.nieuwegrachtproducties.com    (voor Michaëla Bijlsma)

https: www.robslooten.nl

https: www.willemienspook.nl

httpswww.ytje.com  (voor Ytje Veestra)

Informatie over de tekenwedstrijd:  Lia van Velzen – Vereniging Vrienden van de Houtvaart.

email: [email protected]     Tel: 023 – 7850616

 

 

 

Reacties