Felicitaties, maar ook grote zorgen bij buurgemeenten over F1 in Zandvoort

Foto: Charles Duijff

Bron NH Nieuws: “Allereerst felicitaties voor het prachtige sportevenement”, vindt de Haarlemse wethouder Merijn Snoek. “Maar er zijn plussen en minnen voor ons.” Zijn Bloemendaalse collega Henk Wijkhuisen is ronduit bezorgd over de Grand Prix volgend jaar. “Wij hebben alleen lasten en geen lusten, want we hebben ook maar weinig hotels bijvoorbeeld.”

Bloemendaal heeft vanaf het begin dat Zandvoort de ambitie uitsprak de Formule 1 (F1) terug te halen, negatief gereageerd. “We hebben een nationaal natuurpark waar we nu getrakteerd worden op herrie waar we niet op zitten te wachten.”

Lees ook: Eis Bloemendaal en Heemstede: geen auto’s naar Zandvoort tijdens Formule 1

Ook ziet hij geen oplossing voor het bereikbaarheidsprobleem. “De Zandvoortselaan door onder ander Aerdenhout is bebouwd en kan niet verbreed worden. De Zeeweg door de duinen willen we niet verbreden”, stelt wethouder Wijkhuisen. En het spoor kan volgens hem ook niet veel meer aan.

Lees ook: Formule 1 in Zandvoort: wat te doen met de spoorwegovergang in Overveen?

Ook Haarlem huivert nog over de mobiliteitsproblematiek en verwacht dat de hele regio met elkaar in gesprek gaat hierover. En er zijn kanttekeningen bij de duurzaamheid van het immense evenement volgend voorjaar. “Maar we moeten handelen vanuit het perspectief dat het er komt”, stelt wethouder Snoek. Waarmee hij dus impliceert geen bezwaar te zullen maken.

Tachtig miljoen
Vanuit Bloemendaal zal in ieder geval de factuur voor extra kosten voor verkeersregelaars en handhavers in Zandvoort worden gedeponeerd. En Wijkhuisen verwacht op zijn minst er iets voor terug. “Als er gedacht wordt dat de F1 tachtig miljoen oplevert, dan kan er ook twaalf miljoen geïnvesteerd worden in een transferium tussen Amsterdam en Haarlem om op de lange termijn de verkeersoverlast voor onze dorpen te verminderen.”

En er moeten betere geluidsschermen langs het circuit geplaatst worden, zodat bij zuidwestenwind de natuur en de noordelijke gelegen dorpen minder overlast ervaren tijdens de racedagen.