Theater en speciale rondleidingen naar Sterrenwacht in Teylers Museum

Foto: Wim Meijer Fotografie

Op 29 mei is het precies een eeuw geleden dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein werd bewezen. Reden voor Teylers om op die dag rondleidingen te organiseren naar de Sterrenwacht, het hoogste puntje van Teylers Museum bovenop de Ovale Zaal.

Gisteren was het Lorentz Lab jarig: 2 jaar geleden opende koning Willem-Alexander het gerestaureerde Lorentz Lab. Het is het laboratorium waar Nobelprijswinnaar Hendrik Lorentz werkte en onder andere de berekeningen maakte voor de aanleg van de Afsluitdijk. Beroemde wetenschappers zoals Albert Einstein zochten hem hier op.

Het Lorentz Lab is alleen te bezoeken met de theatrale tour De Lorentz Formule. Samen met twee acteurs reis je terug in de tijd naar de hoogtijdagen van Lorentz. Spectaculair slotstuk is de werkende replica van de Grote Elektriseermachine, Teylers topstuk uit 1784.

Sinds de opening 2 jaar geleden zijn er inmiddels 2000 voorstellingen gespeeld en meer dan 40.000 bezoekers zagen De Lorentz Formule, waaronder ook veel bovenbouwscholieren van het middelbaar onderwijs havo en vwo. Zij kruipen in de huid van wetenschappers en experimenteren zelf met replica’s van instrumenten uit de collectie die allemaal met elektriciteit te maken hebben.29 mei: allesbepalende zonsverduistering 100 jaar geleden
Op 29 mei is het precies een eeuw geleden dat de relativiteitstheorie van Albert Einstein werd bewezen. Tijdens de grote zonsverduistering van 29 mei 1919 kon een Britse expeditie meten hoe het licht van sterren afbuigt door de zwaartekracht van de zon. Als Lorentz het nieuws hoort, laat hij meteen een telegram naar Einstein in Berlijn sturen. In die tijd, net na de Eerste Wereldoorlog, weigerden Engelse wetenschappers te communiceren met hun Duitse collega’s.

Dankzij bemiddeling van Lorentz komt het nieuws toch bij Einstein terecht en wordt de relativiteitstheorie bevestigd. Het laat de belangrijke rol van Lorentz in het internationale wetenschappelijke netwerk zien.

Rondleidingen naar Sterrenwacht
Teylers Museum besteedt op woensdag 29 mei extra aandacht aan deze mijlpaal met rondleidingen naar de Sterrenwacht, het hoogste puntje van Teylers Museum bovenop de Ovale Zaal. De rondleiding gaat ook langs de sterrenkundige instrumenten in de Ovale Zaal, de telescoop van Herschel en de bibliotheek van Teylers Museum, die normaal niet toegankelijk is.

De sterrenwacht op het Teylers Museum (foto: Wikipedia)

Praktische informatie
Kijk voor meer informatie over de rondleidingen en reserveren voor De Lorentz Formule op www.teylersmuseum.nl. De Lorentz Formule is een coproductie van Teylers Museum en Swarte Kunst i.s.m. Toneelschuur Producties. Elke dag zijn er meerdere theatrale tours. Dinsdag t/m vrijdag om 12.45, 14.00 en 15.15 uur, zaterdag en zondag om 11.30, 12.45, 14.30 en 15.45 uur. Dankzij de deelnemers van de BankGiro Loterij is het Lorentz Lab gratis te bezoeken met De Lorentz Formule, je betaalt alleen de online reserveringskosten van € 1.

Reacties