EUROPA ZomerExpo: Salon des Refusés in Kunst centrum Haarlem

Foto: Kaat Stieber

Sinds afgelopen zaterdag 8 juni tot en met 24 augustus is in Kunst centrum Haarlem de verkooptentoonstelling ’EUROPA ZomerExpo: Salon des Refusés’ met werk van 30 kunstenaars, waaronder 3 Haarlemse.

Marina Raymakers, directeur Kunst centrum Haarlem, heeft een keuze gemaakt uit 1000 werken nádat de eerste selectie voor de ZomerExpo in Museum de Fundatie is gemaakt.
De kunstwerken geven samen een beeld van ontwikkelingen in Europa.

Maurice Kummer
Zo heeft Maurice Kummer het mythologische verhaal van de ontvoering van Europa door Zeus op een eigentijdse wijze verbeeld. De Fenicische prinses Europa, die staat voor het begin van ons continent, kwam uit de contreien waar nu Syrië nu ligt. De vluchtelingenstromen van nu volgen dezelfde onvrijwillige route die toen werd gevolgd met alle misbruik onderweg van dien. Zeus, de stier, is in de versie van Kummer, een witte vrachtautoRené Bleeker
Van René Bleeker is een urbex stijl foto te zien van een aangetast, verlaten Belgisch huis. Een tafel, stoelen en zelfs foto’s in een lijst zijn door de eigenaren achtergelaten. Kaat Stieber
Kaat Stieber plaatst een jongetje in een keurige outfit in een uitbundig tulpenveld. Van René Bleeker en Kaat Stieber hangen ook werken in Museum de Fundatie omdat ze meerdere werken hadden ingeleverd.Deelnemende kunstenaars
Inge de Belder, Mirjam van den Beuken, René Bleeker, Jeannette de Bruin, Natalia Cincunegui, Hester van Dapperen, Lizan van Dijk, Jan van Gils, Danielle Henger van Rijssen, Anna Hulzink, Theo Janssen, Marjan Jaspers, Michaël Knol, Suus Kooijman, Deborah Kraaijeveld, Reny Kramer, Maurice Kummer, Janet Leduc, Marijke Leertouwer, Bianca van Londen, Carla Nederbragt, Henk van Os, Francois Piek, Renso Propstra, Meindert Regoort, Kaat Stieber, Sim Visser, Inge van der Wal, Marie-José Werners en Lilian Willemse.

ArtWorlds ZomerExpo
Het is de eerste keer dat Kunst centrum Haarlem een samenwerking aangaat met de ZomerExpo. Organisator ArtWorlds heeft met de ZomerExpo een traditie neergezet die actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij naar zich toe trekt. ArtWorlds is, net als Kunst centrum Haarlem, een pleitbezorger van kunst die midden in de samenleving functioneert. In 2017 bezochten meer dan 70.000 bezoekers de ‘WATER ZomerExpo’ in Museum de Fundatie in Zwolle.

Kunst centrum Haarlem
 Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars.  De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

  • Adres: Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem
  • Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 t/m 17.00 uur (In de zomer op dinsdag 16, 23, 30 juli en 6, 13 augustus gesloten)
  • Website: www.kunstcentrum-haarlem.nl

Reacties