Tiende Nacht van de Vluchteling brengt ruim 1,5 miljoen op voor vluchtelingenhulp

Foto: Stichting Vluchteling

Dit weekend organiseerde Stichting Vluchteling voor de tiende keer de Nacht van de Vluchteling, een wandeltocht om geld op te halen voor noodhulp aan de ontheemden in de wereld.

(Tekst en foto’s: Ruth de Vries)

Met meer dan 5.600 deelnemers en honderden vrijwilligers en met 9  verschillende routes verspreid over 8 steden door het hele land, is de nacht van de Vluchteling weer uitgemond in één groot wandelfeest.

Van Amsterdam naar Haarlem
De wandelaars hadden de keuze tussen de 10km, de 20km en de 40km in verschillende steden. Een van de routes voerde de wandelaars over een afstand van 40 kilometer van de Westergasfabriek in Amsterdam richting Amsterdamse Bos, langs de ringvaart rondom de Haarlemmermeerpolder, via Zwanenburg, Halfweg en Haarlemmerliede naar Haarlem.In Haarlem was het 4e rustpunt bij Paviljoen Loef aan het Mooie Nelpad. Daar werden de wandelaars ontvangen met koffie, thee en muziek door de uitstekende band Wandering Fire uit Groningen. En natuurlijk konden de deelnemers bij de EHBO-post hun blaren en andere ongemakken laten behandelen.De finish was bij Stadsstrand De Oerkap in Haarlem. De vermoeide deelnemers namen daar trots hun medailles in ontvangst en vaak ook bloemen van familie en vrienden door wie ze opgewacht werden na deze 40km.

Weinig uitvallers
Niet alleen dankzij het prima wandelweer waren er bijzonder weinig uitvallers. Ook de saamhorigheid die ontstond op de route hielp om door te gaan. Wandelaars namen onbekenden op sleeptouw en beurden elkaar op als de afstand, de blaren en de slaap een beetje teveel dreigden te worden.Ruim anderhalf miljoen
De voorlopige eindstand van De Nacht van de Vluchteling bedroeg zondagochtend 1.544.566 EUR (waarvan 194.556 EUR op de route Amsterdam-Haarlem). Directeur Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling toonde zich verheugd: ‘Nederland heeft zich van zijn allerbeste kant laten zien, fantastisch zoveel enthousiasme en solidariteit met vluchtelingen in de wereld’, zei ze bij de finish in Den Haag.

De opbrengst van de Nacht van de Vluchteling wordt besteed aan levensreddende noodhulp voor vluchtelingen in de wereld. Vorig jaar ontvingen maar liefst 100.000 vluchtelingen hulp in onder andere Myanmar, Colombia, Ethiopië en Jordanië.

Stichting Vluchteling
Stichting Vluchteling biedt als noodhulporganisatie sinds 1976 wereldwijd hulp aan vluchtelingen en ontheemden. Bij acute nood bieden ze levensreddende noodhulp als medische zorg, voedsel en schoon water. Maar ook bij langdurige humanitaire crises kunnen mensen op hulp rekenen, bijvoorbeeld met onderwijs.

Reacties