Rondrit Haarlem Santpoort Bloemendaal met old-timer Bus NZH

Zaterdag 6 juli 2019 maakte de redactie van Nieuws.nl een rondrit met een ‘grijze NZH-bus’ zoals die in de jaren 60 in Haarlem e.o. de lijndiensten verzorgden. Zo’n rondrit is één van de unieke faciliteiten die wordt geboden door het NZH-Vervoersmuseum aan de A. Hofmanweg 35 te Haarlem. De A. Hofmanweg treft u bij de KPN-toren in de Waarderpolder.

tekst, foto’s en filmpje bus: Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)Als geboren Haarlemmer en opgegroeid in Haarlem zuid-west ging ik regelmatig een kijkje nemen op het vroegere NZH-terrein aan de Leidsevaart. Ik kende een monteur die mede het onderhoud van de bussen verzorgde en mocht nu en dan een kijkje nemen in de mega grote busgarage. Bovendien was ik in de jaren 70 ca anderhalf jaar zelf buschauffeur. Mijn eerste rijlessen op de bus reed ik nog in een voertuig zonder stuurbekrachtiging. De 4000-serie als ik me nog goed herinner. Dan moest je bij bochten echt ‘scheuren’ aan een mega groot stuurwiel. Eenmaal geslaagd voor het grote rijbewijs reed ik mijn eerste diensten op lijn 71, toen tussen winkelcentrum Schalkwijk en via Haarlem-centrum en Bloemendaal naar de eindbestemming IJmuiden (Lange Nieuwstraat). Dan weer terug naar Schalkwijk. Een kaartje kostte toen 90 cent en werd verstrekt met een ‘Beckson’apparaat (hieronder)Zo zag het kaartje er destijds uit….niks in- of uitchecken….Wie het NZH-Vervoersmuseum bezoekt -en dat is echt de moeite waard- treft natuurlijk niet alleen diverse modellen van gebruikte bussen. Ook de blauwe tram staat bij menige Haarlemmer nog op de netvliezen. De busrit die ik 6 juli maakte reed o.a. door de Tempelierstraat. Dit was -ik noem het maar het hete centrum- van de Blauwe tram (zie ook onderstaand filmpje te vinden op Youtube)

De tempelierstraat zoals we die nu kennen. Ooit reden hier vele Blauwe Trams en het NZH-kantoor was er gevestigd. (Lees veel informatie op de website van het Vervoersmuseum. De website-link treft u onderaan dit artikel).Voorbeelden van trams in het Museum treft u in onderstaand artikel. Voorheen was dit museum gevestigd aan de Leidsevaart. Op de nieuwe lokatie beschikt het Museum over veel meer ruimte! Ontdek beslist ook zelf het Museum. Eerst naar de site van het Museum zelf voor veel informatie. Meer dan 60 vrijwilligers zijn er actief. Ook iets voor U wellicht???

NZH Vervoer Museum

Herinneringen aan de Blauwe Tram brengt menigeen in vervoer(ing)

Reacties