Willie Buck en Tail Dragger in Haarlemse Blues Club

Foto:

Gisteravond was Circus Hakim aan de Haarlemse Korte Verspronckweg de thuishaven van de Haarlemse Blues Club die het podium bood aan Willie Buck en Tail Dragger.

Tail Dragger
James Yancy ‘Tail Dragger’ Jones werd in 1940 geboren in Altheimer, Arkansas en verhuisde in de vroege jaren ’60 naar Chicago. De interesse voor de blues zat er al vroeg in en James zong op school al liedjes van John Lee ‘Sonny Boy’ Williamson. Hij is in Chicago verder opgekomen onder de vleugels van blueszanger en harmonicaspeler Howlin’ Wolf. Die zei op een goed moment zelfs ‘This boy is gonna take my place one day’. En zo geschiedde. Toen dit zwaargewicht is komen te overlijden nam diens gitarist Hubert Sumlin contact op met Tail Dragger en speelden ze samen heel Chicago plat en toerden ook met regelmaat door de hele Verenigde Staten.Ook is deze man te bewonderen in een documentaire uit 1985 van twee Nederlanders, genaamd ‘Smart’, waarbij de documentairemakers de Nederlandse ‘Zangeres Zonder Naam’ volgde. Zij vertolkte jarenlang het Nederlandse levenslied. In Amerika belichtte de twee de bluescultuur, met name in Chicago op o.a. de Delta Fish market, waar Tail Dragger regelmatig speelde.

Willie Buck
Als auto techneut sleutelde hij altijd al aan oude Buicks, Cadillacs, Ford Mustangs en meer van zulke Amerikaanse bakken. Een collega muzikant uit Zoetermeer heeft een Buick uit 1956 en toen hij ‘m startte tijdens de vorige tour hoorde bij binnen 30 seconden dat de katalysator vervangen moest worden.Toch lurkte de passie voor het zingen van blues altijd al en Willie Buck leerde zingen bij Muddy Waters aan de keukentafel. Wilie is nog altijd flink op dreef – geen wonder dat hij afgelopen april alweer zijn vijfde solo album uitbracht – en was al eerder in de Haarlemse Blues Club te bewonderen, in 2016. Dat was binnen drie weken stijf uitverkocht.Foto-impressie Ton van Steijn
Ook aanwezig in de Haarlemse Blues Club fotograaf Ton van Steijn. Hij maakte bijgaande foto alsmede een uitgebreide fotoreportage die te zien is op de Facebookpagina Ton van Steijn meets Willie Buck en Tail Dragger.

Reacties