Hoofdgebouw Hartekamp Groep open voor tijdens Open Monumentendagen

Foto: Charles Duijff

In het kader van de Open Monumentendagen stelt  de Hartekamp Groep op 14 en 15 september het hoofdgebouw van landgoed de Hartekamp open. De Hartekamp Groep kent >40 locaties, waaronder Haarlem, Beverwijk (Wijk a/Zee), Heemskerk, Heemstede en Velsen.

Tussen 11.00 en 15.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in het gebouw aan de Herenweg 5 te Heemstede. Er zijn medewerkers aanwezig die meer kunnen vertellen over de historie van het markante gebouw.

Een kleine greep uit de historie van het landgoed Hartekamp: Het gebouw dateert uit de 17 e eeuw en heeft vele eigenaars en bezoekers gekend. De van oorsprong Zweedse botanicus Linnaeus schreef er in 1737 zijn beroemde “Hortus Cliffortianus”, een overzicht van destijds levende bloemen en planten. Linnaeus en zijn mecenas Clifford zijn dat weekend zelf aanwezig! De bekende landschapsarchitect Zocher Senior heeft begin 19 e eeuw de tuin aangelegd en de oranjerie ontworpen. De Duitse keizer Wilhelm II is er regelmatig op bezoek geweest bij de toenmalige eigenaresse Catalina von Pannwitz-Roth. Zij stond in ruil voor een vrijgeleide naar Zwitserland een deel van haar kunstcollectie (waaronder schilderijen van Rembrandt) af aan de Duitsers in 1942. En er wordt gefluisterd dat er nog een kluis is verborgen achter een boekenkast..

In 1952 betrekken 6 Broeders Penitenten met 60 jongens met een verstandelijke beperking het gebouw en daarmee is de basis gelegd voor wat nu alweer 65 jaar de Hartekamp Groep is.

Nadat je het hoofdgebouw bekeken hebt, hoef je niet meteen weg. Een mooie wandeling over het landgoed langs de vijver en de kinderboerderij is zeker de moeite waard. In de Orangerie staat de koffie klaar.

De Hartekamp Groep

Elke dag zo goed mogelijk. Ook voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking. De Hartekamp Groep biedt hun sinds 1953 zorg, ondersteuning en ruimte voor ontwikkeling in een veilige, prettige omgeving, midden in de samenleving. Onze cliënten kiezen zelf hoe ze hun leven willen inrichten. De Hartekamp Groep sluit daarop aan met diverse woonvormen, dagbesteding, begeleiding bij werk en ambulante begeleiding. Wij werken op meer dan 50 locaties in de regio Midden- en Zuid-Kennemerland en omstreken. Onze ruim 1.400 medewerkers en 700 vrijwilligers zetten zich iedere dag vol betrokkenheid in voor ruim 1650 kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen.

Reacties