Etalagebenenloop viert eerste lustrum

Foto: Spaarne Gasthuis

Zaterdag 21 september organiseert het Spaarne Gasthuis voor de vijfde keer de Etagebenenloop rond de Tolenburgplas in Hoofddorp.

De Etagebenenloop gaat over een parcours van 1,3 kilometer en is bedoeld voor mensen die last hebben van (zoals de naam van de loop ook aangeeft) etalagebenen. Deze vaataandoening veroorzaakt pijn tijdens het lopen, maar regelmatig lopen zorgt juist voor verlichting van de klachten. Niet alleen het gezond bezig zijn, maar ook het lotgenotencontact en de gezelligheid zorgen ervoor dat menig patiënt elk jaar opnieuw meeloopt.

Twee deelnemers aan eerdere edities vertellen wat de loop bij hun teweeg heeft gebracht.

“De eerste keer was het in Heemstede. De route was toen anders, gewoon tussen de huizen door. Maar de keren daarna waren in Hoofddorp, bij de Toolenburgse plas. Echt hartstikke mooi en ieder jaar weer even leuk”, aldus Ciska, een patiënte die elk jaar mee heeft gelopen. “Voor mij was het destijds de keuze tussen een operatie of meer lopen. Nu loop ik alweer voor de vijfde keer mee!”

Trots
Ciska is sinds haar eerste deelname meer gaan lopen. “De eerste keer liep ik maar een stukje mee. Na vijfhonderd meter had ik al pijn. Nu houd ik het een stuk langer vol en ga ik zelfs regelmatig wandelen in de duinen met een vriendin. Ik ben enorm trots op wat ik in die paar jaar bereikt heb. Mijn fysiotherapeute Kim wees me op het bestaan van de loop. Sindsdien loop ik hem altijd met haar samen.” Tijdens de Etalagebenenloop lopen naast zo’n honderd patiënten ook enkele tientallen specialisten mee. Patiënten kunnen zo op een laagdrempelige manier vragen stellen aan vaatchirurgen, fysiotherapeuten, verpleegkundig specialisten en bewegingsdocenten.

Dagelijks lopen
Bert loopt dit jaar voor de tweede keer mee. “De eerste keer dat ik meeliep, was een paar jaar geleden. Toen ik onlangs hoorde dat het nog steeds georganiseerd wordt, heb ik me meteen weer aangemeld.” Ongeveer vijf jaar geleden kreeg Bert te horen dat de pijn in zijn benen veroorzaakt werd door een vernauwing van een slagader in zijn rechterbeen. Na zijn eerste deelname is ook hij meer gaan lopen. “Bijna elke dag loop ik drie kwartier tot een uur. Als ik nu bijvoorbeeld naar buiten kijk en zie wat voor mooi weer het is, dan kijk ik er al naar uit.”

Dieseltje spelen
Voor zijn lotgenoten die van plan zijn om te beginnen met lopen, heeft Bert nog goed advies: “Bouw het langzaamaan op. Ik ging altijd te snel van start, maar je kunt beter dieseltje spelen. Rustig op gang komen. Dat heb ik wel geleerd door de Etalagebenenloop en de looptraining.” Overigens is het gezondheidsaspect niet de enige reden voor hem om mee te doen. “Het is fijn om een gesprekje aan te knopen met lotgenoten. Dat leidt niet alleen af van de pijn, maar geeft je ook de kans om ervaringen uit te wisselen.”

Volgend jaar weer
Dit jaar is het eerste van hopelijk vele jubilea van de Etalagebenenloop. Op de vraag of ze volgend jaar weer meedoen, geven beide deelnemers eenduidig antwoord. Ciska: “Bij leven en welzijn, zeker! Ik vind het echt geweldig dat ze dit zo regelen. Petje af.” Bert voegt daar nog aan toe: “Absoluut! En niet alleen vanwege de lekkere hapjes achteraf.”

Ook meelopen?
De vijfde editie van de Etalagebenenloop is op zaterdag 21 september. Deelnemers verzamelen om 09:45 uur bij restaurant Long Island in Hoofddorp en starten om 10:30 uur. U kunt zich nog aanmelden. Ook als u niet (meer) bij het Spaarne Gasthuis onder behandeling bent voor uw klachten en ongeacht hoe ver u kunt of wilt lopen. Aanmelden kan via [email protected].

Het programma

  • Startlocatie: Restaurant Long Island, IJweg 1215, Toolenburgerplas, Hoofddorp
  • Wanneer: zaterdag  21 september 2019
  • Tijd: 9.45 uur (de loop begint om 10.30 uur)
  • Inschrijven: voor 14 september bij Linda Nieman, [email protected]
  • Parkeren: parkeren kan vlakbij Restaurant Long Island, IJweg 1215, Hoofddorp

Reacties