Heel Haarlem zondag 29 september in beweging tijdens Teva Halve van Haarlem

Foto: Wim Meijer Fotografie

Vijfendertig jaar hardlooptraditie in Haarlem: van TROS-loop tot Teva halve van Haarlem; zondag 29 september is het weer zover: van Haarlem naar Zandvoort langs en door alle mooie natuur in onze regio.

Ondanks het feit dat de naam Teva voor de eerste keer is gekoppeld aan het meest iconische hardloopevenement van Haarlem kent deze Halve Marathon inmiddels een geschiedenis van drieënhalf decennium. Vijfendertig jaar waarin grote namen uit de hardloopwereld aan de start verschenen.

Geschiedenis
De Halve van Haarlem beleefde zijn eerste editie in 1985 als de TROS-loop, mede-georganiseerd door Atletiekvereniging Holland, met  Gerard Nijboer als winnaar. Niet verrassend, want Gerard Nijboer (winnaar van zilver op de Olympische Spelen in Moskou en 21 jaar lang houder van het Nederlands record op de marathon) was op dat moment onbetwist de  beste langeafstandslopers van Nederland.

Ook in 1986 en 1989 schreef hij de halve van Haarlem op zijn naam. En ook andere grote namen kwamen in de daaropvolgende als eerste over de finish op de Grote markt zoals Marti ten Kate (2x) en Carla Beurskens (2x)

Van Trosloop tot Teva Halve van Haarlem
Toen in 1984 de TROS zich na 20 jaar terugtrok bestond even de angst dat dat het einde zou betekenen van de Halve van Haarlem. Het was echter Zilveren Kruis Achmea die als nieuwe sponsor de reddingsboei uitgooide, met als gevolg dat van 2005 tot en met 2013 de Trosloop werd voortgezet, maar nu als “Zilveren Kruis Achmea Loop”. In 2014 vond opnieuw een sponsorwisseling plaats. Vijf jaar lang verbond Vitaminestore haar naam aan de loop. Tot dit jaar. Aanstaande zondag spreken we voor de eerste keer over de Teva Halve van Haarlem.Over Teva
Teva, van oorsprong een Haarlems bedrijf gevestigd in de Waarderpolder, is de grootste leverancier van geneesmiddelen in Nederland; van elke vijf verpakkingen met medicijnen die bij de apotheek over de toonbank gaan, is er één afkomstig van Teva. Het bedrijf is daarnaast actief met innovatieve medicijnen voor de behandeling van migraine, pijn, neurologische aandoeningen, astma en COPD en kanker.

Programma zondag 29 september
Weliswaar praten we over de Halve van Haarlem, neemt niet weg dat het programma veel meer omvat dan alleen de Halve Marathon. Naast de Halve Marathon kan men ook kiezen voor de 5 of de 10 kilometer. De parcoursen volgen hun weg door Haarlem en daarbij loopt de 10 km nog een kleine lus onder andere langs Elswout en over het Houtmanpad met houten bruggetjes.

Aan de kinderen en allerkleinste is ook gedacht. Zij kunnen dit jaar meedoen aan de Kabouterloop (voor kinderen tot 6 jaar) waarbij een klein rondje door het centrum gemaakt wordt. Kinderen van 6 tot en met 12 kunnen meedoen aan de KidsRun over een parcours van 1,4 kilometer.

Het programma ziet er als volgt uit:

  • 11.15 uur: Halve Marathon
  • 11.30 uur: 700 m. Kabouterloop
  • 11.50 uur: 1,4 km KidsRun
  • 14.15 uur: 10 km
  • 15.50 uur: 5 km

Inschrijven
De voorinschrijving is inmiddels gesloten Er zijn nog twee momenten waarop na-inschrijving mogelijk is. Op zaterdag 28 september van 10:00 en 14:00 uur op kantoor SportSupport, Henk van Turnhoutpad 1 in Haarlem of op zondag 29 september vanaf 09:30 uur tot 15 minuten voor de start van de gekozen afstand bij het Stedelijk Gymnasium, Prinsenhof 3 (200 m. van start/finishlocatie).

Reacties