Eugene ‘Hideaway’ Bridges in de ‘Haarlemse Blues Club’

Foto: Bert Lek

Op vrijdag 18 oktober verwelkomt de ‘Haarlemse Blues Club’ de Amerikaanse blues- en soulzanger, songwriter, gitarist en bandleider Eugene ‘Hideaway’ Bridges in Theater Circus Hakim.

(bron: Haarlemse Blues Club / foto’s: Bert Lek)

Eugene Hideaway Bridges werd in 1963 geboren in New Orleans en groeide op in Amite, Louisiana. Als vierde zoon zoon van vijf kinderen van bluesgitarist Otheneil Bridges Sr, ook wel bekend als ‘Hideaway Slim’, is het duidelijk waar zijn artiestennaam vandaan komt. Zijn moeder is van de familie Bullock, net als Anne Mae Bullock, beter bekend als Tina Turner, en Eugene heeft zijn gitaarskills van zijn vaders kant en de zangkwaliteiten van zijn moeders kant.

Al vanaf zijn vijfde zong hij gospel in Louisiana samen met zijn broers als ‘The Bridges Brothers’ en Eugene was de muzikant in de kerk die met de pastoor, Elder AA Edwards, meereisde op tournee door de staat. Op zijn 13e deed Eugene mee aan een R&B talentenshow en formeerde hij zijn eerste band: The Five Stars.

Een stem als Sam Cooke; een gitaarstijl als B.B. King

Vanaf zijn 19e toert Eugene al kriskras door de Verenigde Staten totdat hij eind jaren ’80 alleen naar Europa reisde waar hij opviel bij Big Joe Turner, o.a. bassist geweest bij B.B. King. Big Joe bood hem een plaats aan als zanger en gitarist in zijn ‘Memphis Blues Caravan’ combo, een mooie ervaring voor Bridges. Een jaar later vertrok hij om weer onder zijn eigen naam te spelen en formeerde de band die zijn naam droeg. Onder contract bij het Blueside Label nam hij diverse hits op zoals Born to be Blue, geproduceerd door Mike Vernon. Zijn live shows werden ontzettend goed ontvangen; kregen lovende recensies en leverde hem zelfs een paar awards op waaronder UK’s Blueprint Magazine Vocalist of the Year. Daarnaast won hij The Throphees France Blues ’99 Chanteur de L’annee.

In 2000 werd Eugene gecontracteerd bij Armadillo music en bracht zijn volgende album uit, Man Without A Home, die over de hele wereld gedraaid en wederom goed ontvangen werd. Bridges speelde op vele grote festivals, vaak ook als headliner, in praktisch elke staat in de VS, kriskras door Europa, Singapore, Nieuw-Zeeland en Australië. Hij liet overal een storm van goede indrukken achter.Vele studio- en livealbums later waar Bridges ook de nodige uitstapjes heeft gemaakt, is hij nu weer terug bij zijn roots, geïnspireerd door een award die hij in ontvangst nam die hij opdroeg aan zijn vader. Blues, soul, jump, funk en gospel komen allemaal terug in de Eugene ‘Hideaway’ Bridges sound en verrast ieder publiek wereldwijd!

Vrijdag 18 oktober is Eugene ‘Hideaway’ Bridges dus in de ‘Haarlemse Blues Club’ samen met Kelpie McKenzie (Bass Guitar) en Pat Manske (Drums). De deuren van Theater Circus Hakim aan de Korte Verspronckweg 7-9 in Haarlem openen om 20:30 en de show begint om 21:00.Organisatoren van Haarlemse Blues Club

  • Thomas Toussaint
    Thomas is bluesmuzikant (zanger, harmonicaspeler) met een ondernemersgeest die al een tijdje aan de weg timmert. Hij heeft al een Dutch Blues Award als Beste Harmonicaspeler van Nederland op zijn naam staan en in 2017 was hij met zijn band nog te bewonderen op het hoofdpodium van Haarlem Jazz & More op de Grote Markt op zaterdagavond. Thomas kreeg al vroeg de kans om een aantal zwaargewichten uit de Chicago Blues op harmoncia te begeleiden zoals Tail Dragger, Willie Buck en John Primer. Hij kent Hakim al van kinds af aan, daar waar hij op de basisschool in de klas zat met dienst neef en nicht. Thomas startte het initiatief om concerten te organiseren in Circus Hakim en riep daarvoor zijn maatje Robbert aan boord.
  • Robbert Fossen
    Robbert is tevens bluesmuzikant (zanger, gitarist) met inmiddels een behoorlijke staat van dienst. Hij begeleidde al diverse Amerikaanse artiesten tijdens Europese tournees en organiseerde in de vroege jaren ’00 al een paar concerten in Haarlem. Robbert heeft al meerdere Dutch Blues Awards op zijn naam waaronder Beste Blueszanger van Nederland en Beste Blues Band van Nederland en wist tot op heden als enige Nederlander de finale te halen van de prestigieuze International Blues Challenge in Memphis, alwaar hij Nederland al tweemaal vertegenwoordigde na het winnen van de Dutch Blues Challenge.

Reacties