Bloemendaal: Ad van Nieuwpoort in gesprek met documentairemaker Sinan Can

Foto: Charles Duijff

Op zondag 6 oktober ontving dominee Ad van Nieuwpoort in zijn programma Areopagus de Turks/Nederlandse onderzoeksjournalist en documentairemaker Sinan Can (1977). Sinan Can werd bij het grote publiek bekend door zijn deelname aan het televisieprogramma Wie is de Mol.

Zijn echte verdienste is dat hij documentaires maakt die ons de ogen openen voor wat in oorlogsgebieden gebeurt waar de camera’s allang verdwenen zijn. Te denken valt aan ‘De verloren kinderen van het kalifaat’, ‘Onze missie in Afganistan’ of ‘In het spoor van IS’ en ‘Voorbij de grenzen van Saoedi Arabië’. Zijn documentaire over de Armeense Genocide maakte diepe indruk. Het gehele interview dat Ad van Nieuwpoort had met Sinan Can kunt u terugluisteren op de site van Areopagus. Klik op AUDIO GESPREK MET SINAN CANDit jaar kreeg Sinan de Van Praag-prijs van het Humanistisch Verbond, een prijs bestemd voor iemand die de samenleving medemenselijker maakt.

Andrée van Es schrijft als toelichting bij deze prijs: “Can stelt lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context humane benadering mogelijk is.” Eerder in 2016 werd hij al door het Humanistisch vredesberaad al uitgeroepen als ‘Journalist voor de vrede’Lees ook over De drie favoriete Rumi Quotes van Sinan Can  (De Wereld Draait Door)Beluister het interview via de in dit artikel aangegeven link. Ik beveel het u van harte aan. Sinan nam na afloop van dit gesprek een langdurig applaus in ontvangst…….