Stadsmakers bruisen van de goede ideeën voor Haarlem

Foto: Gemeente Haarlem

Vanaf deze week hangen ze overal op posters in Haarlem: Stadsmakers. Dat zijn Haarlemmers die iets doen om hun omgeving groener, socialer of mooier te maken. En daar profiteren we allemaal van!

Mensen die oog hebben voor hun leefomgeving. Die zélf de handen uit de mouwen steken om iets te verbeteren. Zulke mensen zijn echte Stadsmakers. Vanaf 15 oktober lachen ze je overal in Haarlem toe vanuit prachtige posters. Een actie van de gemeente, die de Stadsmakers zo in het zonnetje wil zetten en andere Haarlemmers wil inspireren hetzelfde te doen. In Haarlem werken heel veel inwoners, wijkraden en organisaties samen met de gemeente aan een fijne stad. De Stadsmakers op de posters staan hier symbool voor.

Van elkaar leren
Hassania Kemmelings is zo’n Stadsmaker. Met de vereniging Delftwijk Hand in Hand organiseert ze activiteiten voor vrouwen uit de buurt. Hassania: “Vooral oudere vrouwen zitten in een isolement. De kinderen zijn het huis uit, ze kennen de taal niet goed, voelen zich onzeker in de maatschappij, en hebben buiten hun gezin om vaak geen netwerk. Samen met 4 andere enthousiaste vrouwen hebben we een plek gecreëerd waar deze vrouwen samen kunnen komen en van elkaar kunnen leren.” Hand in Hand verzorgt ontmoetingsochtenden en themaworkshops, maar ook zwem- en fietsles. “En elke vrijdag koken en eten we samen,” vertelt Hassania. “Daarvoor wil ik nadrukkelijk ook andere mensen uitnodigen: iedereen is welkom!”

We moeten het samen doen

Zelf verantwoordelijk
Delftwijk Hand in Hand werkt inmiddels ook samen met andere organisaties zoals Haarlem Effect, DOCK, Centrum voor Jeugd en Gezin en de gemeente Haarlem. Hassania: “Zo kunnen we vrouwen nog beter helpen. Onze insteek is: je bent zélf verantwoordelijk voor je leven, maar je hoeft niet alles alleen te doen. We heten niet voor niets Hand in Hand: voor elkaar, mét elkaar.”

Geen afval, geen uitval
Een andere Stadsmaker is Juan Nibbelink van Cirkelstad. Hij zet zich in voor een stad waarin gebouwd wordt ‘zonder afval en uitval’. Juan: “Duurzaamheid gaat over meer dan alleen groene energie of plastic recyclen. We moeten toe naar een circulaire samenleving, waarin grondstoffen voortdurend hergebruikt worden én waarin iedereen mee doet. Ook mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben.”

Gewoon beginnen
Cirkelstad is een landelijk initiatief. Juan: “We zitten om de tafel met grote partijen zoals overheden en aannemers. We denken samen na over de toekomst. Maar: we praten niet alleen, we dóen ook. We proberen dingen uit, ook al weten we dat we problemen zullen tegenkomen. Kleine stapjes, maar wel vooruit.” Een mooi project dat Juan momenteel uitvoert met groepje creatieve Haarlemse ondernemers, is het verwerken van 10.000 vierkante meter aan oude vloeren uit treinen van NS. “Het zou zonde zijn als die als afval afgevoerd worden. Wij maken er nieuwe spullen van: tafeltennis- en voetbaltafels bijvoorbeeld, die NS weer op hun stations kan plaatsen.”

Samenwerken
De gemeente Haarlem is partner van Cirkelstad. Juan: “De gemeente helpt ons niet alleen met geld, maar ook met advies, publiciteit en bemiddeling. Ook binnen Haarlem is nog veel meer het besef nodig dat duurzaamheid een integraal vraagstuk is. We moeten het samen doen.”

Meer informatie
Lees hier meer over Delftwijk Hand in Hand en Cirkelstad. Heb je zelf een mooi initiatief waar je mee aan de slag wil? Kijk dan eens op onze website of bezoek het Initiatievencafé op 18 november 2019 in DeDAKKAS.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen