Arcadië Trio en Sergey Smirnov komend weekend in ‘t Mosterdzaadje

Arcadië Trio speelt Beethoven en Brahms; Sergey Smirnov brengt met ‘Gasteiner’ sonate de Alpen wat dichter naar de IJmond.

Arcadië Trio
Op vrijdag 8 november om 20.00 uur komt het befaamde Arcadië Trio naar ‘t Mosterdzaadje. De musici zijn de klarinettist Steven Geraads, de cellist Timothée Busch en de pianiste Henriëtte Wirth. Ze brengen een programma vol romantiek en melancholie. Uitgevoerd worden Beethoven (Trio in Es-groot opus 38), Glinka (Trio pathétique in d-klein ) en Brahms (Trio in a-klein opus 114 ).

(foto: Jan Hordijk)

De musici werken al vanaf hun Conservatoriumstudie in Utrecht samen. Hun debuut maakten ze  in Vredenburg en treden vaak op. De vader van de Russische romantiek is Glinka. Hij krabbelde bij de partituur: “Ik ken de liefde slechts door de pijn die het veroorzaakt.” Geen wonder dat elke noot lijkt doordrenkt van intens liefdesverdriet. En Brahms? Zijn melancholische Klarinettrio op. 114 zit boordevol pure poëzie en levenswijsheid.  Brahms’ Trio lijkt afkomstig uit een vervlogen Arcadië.

Schubert door Sergey Smirnov
Op Zondag 10 november om 15.00 uur neemt de pianist Sergey Smirnov zijn gehoor mee naar de Alpen. Hij voert namelijk de ‘Gasteiner’ sonate (D. 850 ) uit van Franz Schubert. Een magistraal werk, geïnspireerd op de bergachtige schoonheid van Bad Gastein. Daar verbleef Schubert in augustus 1825 in een kuuroord. Hij verklankt zijn ontzag voor de grootsheid van de Alpen in een grootse en meeslepende sonate waarin het kabbelen van beekjes, het draaien van een waterrad, de jachthoorn en zelfs jodelen is terug te horen. Het is de langste sonate die Schubert schreef. Het is een ode aan de Alpen. Dit meesterwerk is bij Segey Smirnov in goede handen.

(foto: aangeleverd)

Zaal open:
Zowel voor vrijdag 8 november als voor zondag 10 november geldt dat de zaal vanaf een half uur voor aanvang is geopend. De toegang is vrij, maar een bijdrage in de onkosten is wenselijk.

Adres: ’t Mosterdzaadje, Kerkweg 29, Santpoort-Noord (telefoon: 023-5378625). Website: www.mosterdzaadje.nl

Reacties