Burgemeester Wienen twijfelt over centrale vuurwerkshow

Foto: Charles Duijff

Een centrale professionele vuurwerkshow, georganiseerd en betaald door de gemeente, ziet de Haarlemse burgemeester Jos Wienen niet zitten. Hij zegt dit in reactie op de motie van GroenLinks en de PvdA tijdens de begrotingsvergadering.

(bron: NH Nieuws)

De twee partijen willen het liefst dat er met de jaarwisseling van 2020/2021 het vuurwerk afsteken door burgers verboden wordt. Gemeentelijke georganiseerde shows zouden daarvoor in de plaats kunnen komen.

Wienen worstelt met de motie. De partijen vinden dat het vuurwerk niet alleen gevaarlijk is, maar ook schadelijk voor de luchtkwaliteit. “En als je vindt dat het slecht is voor het milieu, moet je dan wel een grote show wíllen geven?”

Lasershow
GroenLinks-raadslid Burhan Gün opperde dat lichtshow of een show met lasers dan een alternief zouden kunnen zijn. “Dat kost niet veel en is wel veiliger.” Maar burgemeester Wienen denkt niet dat dat niet het effect zal geven dat mensen stoppen met het afsteken van vuurwerk.

In Haarlem zijn al verschillende vuurwerkvrije zones. Maar de handhaving hierop is en blijft volgens burgemeester Wienen een lastige kwestie. Wel houdt hij nauwlettend de ervaringen in Hilversum in de gaten, waar al een paar jaar geëxperimenteerd wordt met het deels verbieden van vuurwerk en centrale vuurwerkshows.

Komende donderdag stemt de Haarlemse gemeenteraad over de motie van GroenLinks en de PvdA.

Reacties