Fotoverhaal: echte schoonheid heeft soms geen kleur nodig

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een serie van vijf bijzondere zwart-wit foto’s van Nieuws.nl-fotograaf/redacteur Wim Meijer, ieder met een eigen verhaal.

Het is alweer enkele jaren geleden dat ik werd uitgenodigd om mee te doen met een Black & White Photo Challenge. Vijf dagen lang, iedere dag een bijzondere foto plaatsen. Een zwart-wit foto wel te verstaan, ingekleurd met een even bijzonder verhaal. Vandaag de hele serie in de rubriek ‘Fotoverhaal’

Uitwisbare sporen van een zwart verleden
Deze foto werd inmiddels zeven jaar geleden genomen in de Noord-Franse badplaats Wissant. Alles komt hier samen: pijnlijke sporen van een bewogen verleden, ruige omgeving met pakkende wolken, maar daar doorheen een plek in de zon: twee mensen samen in dat zonnige centrum, samen in de zevende hemel waar het ooit een hel was. Waarom toch uitwisbaar? Toen ik 4 jaar later terugkwam op diezelfde plek waren de restanten van de bunkers verdwenen. De plaatselijke autoriteiten hadden besloten om ze te ruimen nadat er een dodelijk ongeluk had plaatsgevonden op een van de vaak spekgladde bunkers.

A Rainy Day in Zandvoort
Deze keer een plaatje wat helemaal bij het herfstweer past, maar ook meteen iets laat zien van mijn liefde voor strand en duinen. Bij journalist maar bovenal vriend Mick Boskamp, moet dit ook iets losmaken: Een bewolkte regenachtige dag in ‘zijn’ Zandvoort.De badplaats heeft alles voor zonaanbidders, maar er gaat niets boven de overweldigende natuur die zich bij regen en wind aan je opdringt. Van je tenen, die het zeewater toucheren, tot kilometers in de lucht, waar de wolken samenpakken zorgt de natuur voor een ruig en dreigend schouwspel.

Natuurlijk schoonheid die geen kleur nodig heeft
Na twee strandpanorama’s in de voorgaande dagen stap ik nu wat verder de natuur in. Duin en bossen: drie jaargetijden lang spatten de kleuren je er tegemoet, maar als de winter komt verliest alles z’n kleur, maar daarmee niet z’n schoonheid. Mooi om te zien dat ook uitgebloeide natuur bijna letterlijk ‘ongekend’ is. De ‘Arendsvlaai’
En dan een overstap van de flora naar de fauna. Ik weet dat ’t geen arend is. Toch is het wel een arend die mij inspireerde om deze foto te plaatsen, die ik overigens maakte in de kleine Tilburgse dierentuin De Oliemeulen.

Toen enkele jaren geleden met twee van onze kleinkinderen in de auto zaten passeerde ons een auto met een enorme lading vogelpoep op de voorruit, waarop de toen 6-jarige Karel opmerkte: “Goh, wat een vogelpoep! Dat is vast een ‘arendsvlaai’. Dat is dus een kreet die nooit meer uit onze vocabulaire verdwijnt. Monding van de Somme: nachtmerrie van iedere soldaat, droom van iedere vogelaar
Uitzicht over de monding van de rivier de Somme vanaf de kade van het plaatsje Saint-Valery-sur-Somme. De oorspronkelijke, oude Gallische naam van de rivier is “Samara”, wat “de rustige” betekent. En zo ziet de rivier er ook uit: vredelievend en schilderrijk. Alleen is dat niet de Somme, zoals iedereen zich die herinnerd. In 1916 vormde deze rivier in het Franse Picardië namelijk het decor voor een van de meest dramatische oorlogsfeiten aller tijden. Gedurende de ‘Slag om de Somme’ die plaatsvond van 1 juli tot 18 november 1916 kwamen meer dan een miljoen soldaten om het leven. Het beeld van nu is gelukkig een heel andere: rust als van een kuuroord, vooral voor de vele duizenden vogels die in het mondingsgebied van de Somme hun ideale ‘place to be’ hebben gevonden.

Lekker veilig met een streepje
Als laatste in deze serie is de lens gericht op de zebra’s. In iedere dierentuin kom je ze tegen. Het zijn uiterst sociale dieren die het liefste leven in grote kuddes met soortgenoten. Om maar even de illusie weg te nemen: Ze mogen er dan uitzien als leuke paardjes, erop rijden gaat niet lukken. Nog nooit is iemand er in geslaagd om een zebra te temmen. Dat heeft te maken met hun uitzonderlijke paniekinstinct. En dat is ook wel logisch, want in de vrije natuur zijn zebra’s erg kwetsbaar voor roofdieren.

Als verweer hebben ze slechts één trucje: hun strepen. Hoewel wit en zwart niet echt schutkleuren zijn brengt het leeuwen ernstig in de war, omdat die kleurenblind zijn en alleen maar zwartwit kunnen zien.
-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+
Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’
In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar gemeente@nieuws.nl (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Haarlemmermeer, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.

-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

Reacties