Haarlem beste gemeente voor Sint Maarten

Foto: Nextdoor - aangeleverd

Op basis van de eerder gepubliceerde tussenstand zat ’t er al in: het Sint Maartenfeest wordt dit jaar het grootst gevierd in Haarlem.

De Noord-Hollandse hoofdstad telt de meeste buurtbewoners die op de digitale Sint Maartenkaart van buurtapp Nextdoor met een snoepicoontje hebben aangegeven dat kinderen welkom zijn om langs te komen voor hun liedje en snoep of fruit.

Hieronder de top-10 ven gemeentes waar de kinderen het meest welkom zijn met hun smeekbede om ‘een turfje of een hout’.

 1. Haarlem (NH)
 2. Utrecht (UT)
 3. Amsterdam (NH)
 4. Almere (NH)
 5. Amersfoort (UT)
 6. Arnhem (GL)
 7. Groningen (GR)
 8. Zaanstad (NH)
 9. Zwolle (OV)
 10. Den Haag (ZH)

Maar liefst 4 Haarlemse buurten in landelijke top-10
De populariteit van de Sint Maartenviering in Haarlem is vooral zichtbaar in het Houtvaartkwartier, de Bomenbuurt, de Planetenwijk en de Koninginnebuurt. Alle vier de buurten staan in de top 10 buurten in Nederland waar bewoners aangeven Sint Maarten te vieren.

 1. Houtvaartkwartier, Haarlem (NH)
 2. De Landerijen, Lelystad (FL)
 3. Oosteinde, Aalsmeer (NH)
 4. Planetenwijk, Haarlem (HN)
 5. Parkrijk, Zaanstad (NH)
 6. Bomenbuurt, Haarlem (NH)
 7. Stripheldenbuurt, Almere (FL)
 8. Parc Sandur, Emmen (DR)
 9. Bilthoven-Noord, De Bilt (UT)
 10. Koninginnebuurt, Haarlem (NH)

Sint Maartenkaart
Leden van Nextdoor kunnen in de buurtapp een digitaal snoepicoontje aan hun huis toevoegen. Hiermee laten ze aan hun buurt weten dat ze meedoen met de Sint Maartenviering. Via de kaart kunnen ouders en kinderen hun Sint Maartenroute uitstippelen. “De Sint Maartenkaart geeft een goed beeld van de plekken in Nederland waar Sint Maarten gevierd wordt, omdat er 6500 buurten aangesloten zijn wat 95% van de huishoudens is”, vertelt Michel Visser van Nextdoor. “De afgelopen weken zagen we dagelijks nieuwe snoepicoontjes op de kaart verschijnen, wat we heel mooi vinden om te zien. Sint Maarten is echt een feest voor de buurt, het zorgt ervoor dat buren met elkaar in contact blijven of zelfs komen. Wat ons betreft wordt het feest nog veel groter in de toekomst. Wij gaan maandag langs in Haarlem en zorgen dat er een warme tussenstop is voor ouder en kind om warme chocolademelk te drinken.”

Het Sint Maartenfeest
Sint Maarten is een feestdag ter ere van de heilige Sint Martinus (Maarten) van Tours die in het jaar 316 in Hongarije geboren werd. Het feest wordt ieder jaar op 11 november gevierd in onder andere Nederland, Vlaanderen, Noord-Frankrijk en in delen van Duitsland. De invulling van het feest verschilt per land en streek, maar de bekendste traditie is dat kinderen met lampionnen langs de deuren in hun buurt gaan en liedjes zingen waarna ze snoep of fruit krijgen.

Reacties