Wat nou een eend en kanarie kunnen niet praten? Fokke & Sukke bewijzen het tegendeel

Foto: Charles Duijff

Bloemendaal: Ad van Nieuwpoort ging zondag 10 november 2019 in gesprek met journalist, tekstdichter en cabaretier Bastiaan Geleijnse (1967). Bastiaan is vooral bekend als mede-schepper van het bekende duo, de eend en kanarie Fokke & Sukke.

Tekst en foto’s Charles Duijff

Areopagus

Maandelijks heeft de Bloemendaalse dominee Ad van Nieuwpoort in het kader van Areopagus een openbaar gesprek met iemand, die midden in het leven staat en een zekere mate van algemene bekendheid geniet. Een politicus, een bestuurder, een schrijver of cabaretier bijvoorbeeld. De gesprekken vinden vanaf 16.00 uur tot ca. 17.00 uur plaats in de pittoreske Dorpskerk van Bloemendaal en zijn toegankelijk voor iedereen. Via radio Bloemendaal worden deze gesprekken live uitgezonden.

Bastiaan Geleijnse

De bekende cartoon Fokke & Sukke verschijnt dagelijks op de achterpagina van het NRC-Handelsblad. Daarnaast verschijnt de strip incidenteel ook in bladen als de VPRO-gids, Zone 5300 en enkele andere tijdschriften. Gedurende een periode van vijfentwintig jaar maakte Bastiaan samen met John Reid en Jean Marc van Tol meer dan 24.000 cartoons. Het drietal kent elkaar vanuit hun studentendispuut. (debatteren met elkaar). Hieronder Bastiaan Geleijnse met dominee Ad van Nieuwpoort Jean Marc van Tol is striptekenaar en maakt de tekeningen van Fokke & Sukke.  Hij is degene van het drietal die er een volledige baan aan heeft. John Reid kent u inmiddels ook als rijdende rechter, als opvolger van Frank Visser.  Bastiaan Geleijnse is communicatie-deskundige,  journalist, columnist en cabaretier. Zes dagen per week wordt door het drietal over de meest uiteenlopende onderwerpen iets grappigs, ‘iets mafs’ verzonnen voor de inmiddels beroemde eend en kanarie. Papegaaien, Beo’s en sommige parkieten kunnen soms praten en Fokke & Sukke lukt dat in elk geval via de humoristische cartoons. Dominee Ad van Nieuwpoort is ook prima in staat om een goed gesprek met zijn Areopagus-gasten te houden. Onderaan dit artikel treft u een link naar zijn gesprek met Bastiaan Geleijnse (het volledige audiofragment) Bastiaan betrad zelfs de kansel als voorganger, met een speciaal ‘gebed’ (beluister het audiofragment! Nogmaals de link daar naartoe treft u onderaan dit artikel)De cartoons proberen het gevoel van de ‘nieuws-kijker’ te verwoorden en willen tegelijk ook een kritische spiegel zijn. Het gesprek dat Ad had met Bastiaan ging natuurlijk over Fokke en Sukke, maar ook over de kracht van humor en wat hem zelf elke keer weer inspireert in zijn werk. Het werd een vrolijke middag, waarop bovendien het nieuwe boek ‘Het Afzien van 2019’ ten doop werd gehouden. (hierboven) Belangstellenden die de kerk bezochten konden dit boek na afloop aanschaffen, naast een van de vele overige Fokke & Sukke boekjes. Natuurlijk werd tijd vrijgemaakt voor het signeren van de boeken. Voorafgaand aan het gesprek en gedurende een korte pauze werd het programma aan de vleugel muzikaal omlijst door Amos Osterhaus

Klik hier voor het volledige

Gesprek met Bastiaan Geleijnse