Duizenden hardlopers doen ‘cultureel rondje’ Haarlem

Foto: Wim Meijer Fotografie

Ruim 3500 hardlopers rennen, na indrukwekkende start vanuit Grote Bavokerk, door kerken, stadhuis, musea, muziekpodia en andere culturele hoogtepunten tijdens 2e editie van KLM Urban Trail Haarlem

Klaar voor de start in de Grote Bavokerk

Sport en cultuur, meestal zijn het toch twee verschillende werelden. Vandaag kwamen ze elkaar echter nadrukkelijk tegen tijdens de tweede editie van de KLM Urban Trail Haarlem. Ruim 3500 deelnemers verschenen aan de start in de Grote Bavo kerk aan de Grote Markt voor, naar keuze, een ronde van 5 of  10 kilometer door het centrum van de Spaarnestad. Laten we voorop stellen: zeker geen ‘snelle ronde’. Maar dat is ook niet de inzet van de KLM Urban Trail. Daarbij gaat ’t er niet om een snelle tijd of om als eerste over te finish te komen, daarbij gaat t erom om op een sportieve manier een stad beter te leren kennen.

‘kopzorgen’ voor lange mensen tijdens de afdaling naar het Archeologisch Museum

Het parcours in Haarlem voerde de hardlopers vanaf de Grote Bavokerk (waar werd gestart in kleine groepen om opstopping bij de culturele hoogtepunten op de route te voorkomen) eerst naar het Archeologisch Museum. Dat was meteen even uitkijken, vooral voor wat langere mensen, die zich bij de afdaling via de trap even ‘klein’ moesten maken om niet letterlijk het hoofd te verliezen.

Doorkomst in het Stadhuis van Haarlem

Het Stadhuis van Haarlem was het tweede doel op de route. Hardlopers maakte een rondje door de thuishaven van burgemeester Wienen inclusief de passage van de gang met schilderijen en andere kunstobjecten.

Even bij Pathé een ‘bioscoopje pikken’

Vanaf het Stadhuis ging het door naar de Pathé bioscoop  en vervolgens naar muziekpodium Patronaat waar de DJ’s zorgden voor een opzwepende passage van de hardlopers. Vooral veel van de deelnemende dames maakten van de gelegenheid gebruik om  even hun dansaspiraties de vrije loop te laten.

En vervolgens even ‘los’ gaan op de discoklanken in het Patronaat

Ook de 100 jaar oude Stadsschouwburg was in de route opgenomen, en bleek  meteen een van de meest favoriete plekjes voor een selfie vanaf het podium.

Selfie op het podium van de Stadsschouwburg

Tijdens het zingen de kerk door
Een van de hoogtepunten vormde, net zoals vorig jaar, de passage van de Doopgezinde Gemeente Haarlem waar de lopers een warm welkom kregen van de kerkgangers. Tussen de liederen en voordrachten werd er voor de sportievelingen geapplaudisseerd.De laatste locatie was de schitterende Philharmonie, waar de route door zowel de grote als kleine zaal van dit mooie theater ging.

Vanaf de Philharmonie was het nog slechts 100 meter naar de finish waar de deelnemers hun welverdiende medaille kregen omgehangen en meteen door mochten lopen naar de Grote Bavokerk voor een smakelijk ontbijt.KLM Urban Trail Series
De KLM Urban Trail Series is een razend populair hardloopconcept in Nederland waarbij je de stad op een sportieve en unieke manier ontdekt. Geen afgesloten rechte wegen, maar een verkenningsloop door nieuwe en historische gebouwen, theaters, stadions en steegjes. Na afloop kun je samen gezellig wat eten, drinken en je ervaringen delen. Voor 2019 staan er nog drie Urban Trials op het programma, te weten:

  • Arnhem op 24 november
  • Maastricht op 30 november
  • Eindhoven op 8 december

Hieronder een zeer uitgebreide fotoserie van de Haarlemse editie van de KLM Urban Trail:

Start vanuit de Grote Bavokerk

Passage van het Archeologisch Museum

Passage Stadhuis Haarlem

Passage Pathé bioscoop

Passage Patronaat

Van Patronaat naar Stadsschouwburg met ‘hindernissen’

Passage Stadsschouwburg

Passage Frederikspark en oude stadscentrum

Passage ecosupermarkt Marqt

Passage Doopsgezinde Kerk

Passage Bakernesserkerk

Passage Kenamju

Laatste etappe: stukje stad en dan de Philharmonie

Reacties