Winkelcentrum Schalkwijk maakt zich op voor de toekomst

Foto: Wim Meijer Fotografie

Voormalig parkeerterrein winkelcentrum: nu één grote bouwput maar medio 2021 een modern winkelwalhalla met 6500 m2 winkelruimte, met een ondergrondse parkeergarage goed voor 600 auto’s, een bioscoop met 6 zalen en 934 stoelen, 120 huurwoningen en 36 zorgappartementen.

(tekst en foto’s: Wim Meijer)

Winkelcentrum Schalkwijk grote trekker in 70’er jaren
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Winkelcentrum Schalkwijk wel aan een facelift toe was. Het centrum is inmiddels bijna 50 jaar oud. In het begin van de 70-jaren was het een grote trekker voor winkelend publiek uit de hele regio, waaronder ook Heemstede, Hoofddorp en Haarlem-centrum. Nergens kon je beter en uitgebreider winkelen, terwijl je dichtbij en gratis je auto kon parkeren.Overdekt
Het enige ‘minpuntje’ was dat het winkelcentrum niet was overdekt. Daar kwam in de negentiger jaren verandering in. Toen werd het een trend om veel winkelcentra alsnog te overdekken, hetgeen ook in Haarlem-Schalkwijk gebeurde. Hoe positief dat heeft uitgewerkt daarover zijn de meningen verdeeld. Veel winkelcentra bleken na overdekken toch veel van hun charme te hebben verloren. Weliswaar had men geen last meer van regen, maar genieten van een terrasje in de zon was er ook niet meer bij. Daar kwam bij dat ook de geluiden er niet gezelliger op werden. Ook in Schalkwijk was een veelgehoorde klacht dat het er erg hol klonk, alsof je in een zwemhal rondliep.Leegstand
In hoeverre de afnemende sfeer in het winkelcentrum ermee te maken heeft is de vraag, maar zeker is dat, met name in de laatste 10 jaar, de leegstand van winkelruimtes fors is toegenomen, waarbij vooral het vertrek van V&D flink werd (en nog steeds wordt) gevoeld.Mix van winkelen en wonen
Met de nieuwe plannen voor Centrum Schalkwijk (zoals het ook gaat heten), waarbij winkels, wonen, horeca en cultuur hand-in-hand gaan,  denkt men het tij te kunnen keren en straks helemaal klaar te zijn  voor de komende decennia. Met de 120 huurwoningen (vrije sector), 36 zorgappartementen en ook nog eens 162 appartementen in het voormalige VNU-gebouw krijgt het centrum een hart, dat ook op momenten dat de winkels gesloten zijn, blijft kloppen.

Bouwwerkzaamheden op het parkeerterrein van winkelcentrum Schalkwijk met op de achtergrond het voormalig VNU-gebouw dat wordt getransformeerd tot de Ceylon toren, een woontoren met 162 appartementen.

Voordat het zover is zal er echter nog heel wat werk moeten worden verricht. Twee maanden geleden, op 25 september, werd de eerste paal voor het nieuwe centrum geslagen. En als alles gaat zoals men nu hoopt zal in de zomer van 2021 Centrum Schalkwijk een feit zijn. Tot dat moment zullen we nog even moeten leven met een indrukwekkende bouwput.

Huidige parkeergarage: aanvankelijk bestemd als prooi voor de sloopkogel, maar nu wordt toch gekeken door de gemeente of deze met een opknapbeurt kan blijven bestaan.

Reacties