Middeleeuwse muurschildering ontdekt tijdens restauratie Dolhuys

Foto: Archeologische Werkgroep Haarlem

Tijdens de restauratie van Het Dolhuys is een middeleeuwse muurschildering van de heilige Apollonia van Alexandrië ontdekt. Maarten Enderman, bouwhistoricus van de gemeente Haarlem, vond de muurschildering op de muur van de toren van de kapel, een van de oudste delen van Het Dolhuys.

Enderman herkende de heilige aan een van haar attributen, namelijk een tang met een kies. Haar tanden werden namelijk tijdens het martelen uitgetrokken.

Bijzondere vondst
De vondst van de muurschildering is zeer bijzonder want het middeleeuwse stukwerk in de kapel is in het verleden al verwijderd. De schildering werd ontdekt op een stuk muurwerk net boven een oud plafond. De keus voor afbeelding van Apollonia in Het Dolhuys is niet zo gek want ze werkte tijdens haar leven als ziekenverpleegster. De muurschildering blijft behouden en kan na de restauratie worden bewonderd.

Apollonia van Alexandrië stierf in het jaar 249 in Alexandrië (Egypte). Haar naamdag is op 9 februari. Naast de tang met een tand of kies heeft Apollonia een palmtak als attribuut. Ze is patrones van de tandartsen en tandtechnici.

De leden van de Archeologische Werkgroep Haarlem hebben onder leiding van archeologisch bureau BAAC meegeholpen bij het archeologisch onderzoek op het terrein van Het Dolhuys. De archeologisch en bouwhistorische ontdekkingen vertellen samen het intrigerende verhaal van Het Dolhuys en haar bewoners!

Meer weten over de opgraving, ga naar de Facebookpagina van Archeologische Werkgroep Haarlem

Reacties