Haarlem: Burgemeester Wienen gaat veiligheid van vrouwen en meisjes in Haarlem ter sprake stellen

Foto: Edith Lambermon, aangeleverd

De burgemeester van Haarlem gaat de veiligheid van vrouwen en meisjes in Haarlem ter sprake stellen, 54 procent van de vrouwen voelt zich onveilig in Haarlem.

Bron Zonta Kennemerland: Uitkomst van SAFE STREETS enquête gehouden onder vrouwen in Haarlem

Meer dan de helft van de vrouwen (54 procent) voelt zich redelijk tot niet veilig in Haarlem. Onder jonge vrouwen (leeftijd 12 tot 29 jaar) is het percentage vrouwen dat zich redelijk tot niet veilig voelt hoger: dat ligt op 60 procent. Daarentegen geeft 60 procent van de mannen aan zich juist buitengewoon tot zeer veilig te voelen in Haarlem.

Vrouwen noemen vooral de openbare weg, fietspaden, tunnels en parken zijn plekken waar vrouwen zich onveilig voelen. Ook bushaltes en treinstations werden genoemd als onveilige plekken. Jonge vrouwen geven aan zich bovendien onveilig te voelen in het uitgaansgebied van Haarlem en in clubs en bars.

Slechte verlichting wordt door 68 procent van de vrouwen aangewezen als factor die het gevoel van onveiligheid verhoogt. Verder werd door 41 procent van de vrouwen gebrek aan (zichtbaar) toezicht genoemd, gebrekkig onderhoud aan de openbare ruimte (15 procent) en de aanwezigheid van groepen mannen of hangjongeren (12 procent).

Ook werd gevraagd naar specifieke plekken waar vrouwen zich onveilig voelen in Haarlem. Dit is de top-5 meest genoemde plekken:

  1. Schalkwijk
  2. Haarlemmerhout en alle fietspaden rond de Haarlemmerhout
  3. Kenaupark
  4. Station, busstation en directe omgeving
  5. Fietspad langs de Randweg

De volledige lijst straten waar vrouwen zich in Haarlem onveilig voelen is te vinden op: https://bit.ly/2sP3r4E

Waar komen deze cijfers vandaan

Aan deze enquête deden 237 vrouwen en 26 mannen mee uit Haarlem (ruim 80 procent) en directe omgeving. Hen werden online of op straat vragen gesteld over hun gevoel van veiligheid in de stad. En er werd gevraagd naar specifieke plekken waar zij zich onveilig voelen.

De enquête werd uitgevoerd door vrouwenorganisaties Zonta Zuid Kennemerland en Soroptimist International Haarlem-Kennemerland in de periode van 25 november tot en met 6 december. Dit werd gedaan in het kader van de campagne Orange the World waarmee aandacht gevraagd wordt voor geweld tegen vrouwen. Dit jaar stond deze campagne in het teken van Safe Streets ofwel: Hoe veilig is Haarlem voor vrouwen? En dat is hard nodig. Acht op de 10 vrouwen heeft te maken met straatintimidatie, variërend van seksuele intimidatie tot ongewenst betast worden.

Geweld stoppen begint bij het vergroten van veiligheid. En dat is een specifieke verantwoordelijkheid van gemeenten. Zonta en Soroptimisten bieden daarom 10 december een petitie aan aan burgemeester Wientjes en enkele fractievoorzitter uit de gemeenteraad van Haarlem. De vrouwenorganisaties willen dat Haarlem – evenals Utrecht, Heiloo, Velsen en Castricum – een Safe Street gemeente wordt en dat de gemeente zich ervoor inzet om Haarlem veilig te maken voor vrouwen.

Over Orange the World

Orange the World is een wereldwijde actie om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. De kleur oranje staat centraal voor een hoopvolle toekomst, zonder geweld tegen vrouwen en meisjes.

Wie is Zonta?

Zonta Kennemerland Zuid is onderdeel van Zonta International, een wereldwijd servicenetwerk van vrouwen. Wij zetten ons in voor de ontwikkeling en vrijheid van vrouwen, zodat zij de kans krijgen om volwaardig mee te doen aan de maatschappij.

Wie is Soroptimist?

Soroptimist Haarlem Kennemerland is onderdeel van Soroptimist International, een internationale organisatie van vrouwelijke professionals, die zich inzetten voor vrouwenrechten en de verbetering van de positie van vrouwen en meisjes overal ter wereld.

(fotograaf Edith Lambermon.nl)

 

 

Reacties