Stadsbeeldhouwer van Haarlem exposeert in Gemeentehuis Heemskerk

Foto: Stichting Kijk! - aangeleverd

Van zaterdag 14 december 2019 tot en met vrijdag 10 januari 2020 exposeert beeldhouwer Ruud Zweypfenning zijn bronzen beelden van stieren, vogels en de mythologische figuur Icarus in het gemeentehuis van Heemskerk.

De expositie wordt georganiseerd door Stichting Kijk!Heemskerk en zal om 14.00 uur officieel worden geopend door wethouder Aad Schoorl.

Van bioloog tot beeldhouwer
Ruud Zweypfenning doorliep een traject van bioloog naar kunstenaar. Het was min of meer een geleidelijk proces. Als wetenschappelijk medewerker aan de universiteit van Leiden en Amsterdam vond Ruud naast onderzoek tijd om zich te verdiepen in beeldhouwtechnieken. Na 12 jaar werkzaam te zijn geweest als bioloog nam Zweypfenning het besluit om zich te vestigen als beeldhouwer. Een besluit waar hij na 20 jaar nog geen moment spijt van heeft gehad.

Inspiratie
In de keuze van onderwerpen speelt duidelijk de opleiding van Zweypfenning als bioloog een grote rol:  “Dieren, mensen maar ook planten of delen van planten gebruik ik als inspiratiebron. Stoere robuuste stieren die krachtig in het leven staan, een sikkeneurige roerdomp of een arrogant uitstralende secretarisvogel. De natuur is voor mij als bioloog vertrouwd. Het is een goed middel om beweging, kracht of het moment tussen stilstand en beweging uit te drukken. Mijn beeldhouwwerken zijn aards en zitten diepgeworteld in mijn karakter. Het verhaalt over hoe ik mij voel en over mijn onzekerheden en twijfels.”

Daarnaast wordt de kunstenaar ook geïnspireerd door mythologische verhalen als motief. Mythologische figuren vormen een andere vertaling van de gedachtewereld van Ruud zoals een Leda, verliefd, kwetsbaar of juist levenslustig of een Icarus die twijfelt voor de sprong of die geniet van de vrijheid van het zweven.

Stadsbeeldhouwer
Naast het beeldhouwen is Ruud Zweypfenning werkzaam geweest als Stadsbeeldhouwer van Haarlem en zat en zit hij in besturen van kunstenaars- en atelierverenigingen. Ruud Zweypfenning woont en werkt in Haarlem.

De expositie ‘Vogelvrij’ van Ruud is te zien van 14 december 2019 tot 10 januari 2020 tijdens de openingstijden van het gemeentehuis van Heemskerk, bibliotheek en het Cultuurhuis.

Reacties