Sustainability Art in Kunstcentrum Haarlem

Gaapster van Maja Vucetik
Gaapster van Maja Vucetik
Foto: Kunst centrum Haarlem - aangeleverd

Zestien kunstenaars tonen hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering.

Vanaf zaterdag 18 januari 2020 is in Kunst centrum Haarlem de reizende tentoonstelling Sustainability Art te zien. 16 Kunstenaars tonen hun visie op de planeet aarde en de gevolgen van klimaatverandering. De kunstenaars maken met uiteenlopende werken de complexe materie zichtbaar van bijvoorbeeld de opwarming van de aarde, de vervuiling van de oceanen en de algehele verspilling. In veel werk is gebruik gemaakt van afbreekbare en recyclebare materialen.

De getoonde werken zijn zeer divers. Zo maakt Jet Naftaniel-Joëls van gebruikte koffie-cupjes sierlijke sieraden. Cees van Rutten maakt nieuw werk van schilderijen die hij in de kringloopwinkel koopt. Jos Out recyclet oude marmeren grafzerken tot nieuwe beelden waar minimale restanten van de teksten van de oorspronkelijke grafzerken soms zichtbaar blijven.

De Russische kunstenaar Vladimir Opara geeft commentaar op de opwarming van de aarde met een indringende serie bewerkte foto’s van verbrande zonnebloemvelden,  waarin ook zijn liefde voor Vincent van Gogh voelbaar is. De Amsterdamse kunstenaar en huisarts Maja Vucetic toont twee varianten van de aloude apotheker-gaper waarbij zij de verspilling van medicijnen en het gebrek aan medicijnen in de niet-westerse wereld aan de kaak stelt. Met Gaapster vertelt Vucetic het verhaal dat veel medicijnen nooit op vrouwen worden getest maar alleen op mannen. In de ogen van Vucetic een pure gok want werking en gebruik van medicijnen is anders bij vrouwen dan bij mannen.

Deelnemende kunstenaars Sustainability Art Haarlem
Paul Klimecki, Mary Kuiper, Marian Meerbeek, Alexx Meidam,  Dana la Monda, Jet Naftaniel-Joëls,  Sunny Neeter, Vladimir Opara, Jos Out, Cees van Rutten, Neely Schaap, Astrid Stoffels, Ellen van Toor, Marijke Uittenbroek, Maja Vucetic en Annette van Waaijen,

Reizende tentoonstelling
Sustainability Art is een reizende tentoonstelling. Voor Kunst centrum Haarlem is ook nieuw werk gemaakt. De tentoonstelling is gerealiseerd in samenwerking met de kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Vereniging Amstelland Kunst. De curator van Sustainability Art is Saskia Gras. De tentoonstelling was eerder te zien in de Pulchri Studio in Den Haag, het CBK in Amsterdam en de Technische Universiteit in Delft.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars.  De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

  • Tentoonstelling: Sustainability Art
  • Wanneer: 18  januari tot en met 14 maart 2020
  • Opening: zaterdag 18 januari om 15.00 uur  (iedereen is welkom)
  • Locatie: Kunst centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem
  • Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 t/m 17.00 uur
  • Website: www.kunstcentrum-haarlem.nl.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen