Roel Ebbinge geeft lezing-fotopresentatie ‘Dwars door Stalin’s achtertuin’ in BHAMD!-galerie

Foto: Roel Ebbinge

Op woensdag 22 januari om 20.00 uur geeft de Haarlemse fotograaf Roel Ebbinge de lezing ‘Dwars door Stalin’s achtertuin’ in de pop-up galerie BHAMD in de Grote Houtstraat 116 in Haarlem

Roel Ebbinge stuurde zijn motorfiets in het voorjaar van 2019 in drie maanden van Haarlem naar Bishkek, Kirgistan. Op de 16.000 km lange reis doorkruiste hij samen met zijn twee reisgenoten onder meer de voormalige Sovjetstaten Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Kazachstan, Oezbekistan, Tadzjikistan en Kirgistan.

De presentatie gaat over een reis met vele facetten. Over uitdagende weersomstandigheden, zeer slechte wegen en het weigeren van toegang tot Iran. Maar ook over een uiterst hulpvaardige bevolking en ongekende gastvrijheid. Over zwaaien naar de Afghanen, een agressieve oma en wakker worden in de verse sneeuw.

Foto-expositie
De foto-expositie in de BHAMD!-galerie vormt de basis van de presentatie. Maar het is ook persoonlijk verslag over de praktische kanten van reizen in uitdagende gebieden. De titel van de expositie is “Resonance of an era”, en duidt op het nog immer zichtbare effect van decennialange overheersing door de Sovjetunie. Het zijn kenmerken die als littekens op de gebieden zijn achterbleven na het uiteenvallen van de USSR in 1991. Die zichtbare erfenis staat in een schril contrast met de ervaren gastvrijheid en liefde van de bevolking. Die toont ook dat iedere poging tot onderdrukken van een volk zal stranden op de individuele veerkracht binnen dat volk.

Naast de met beelden ondersteunde interactieve presentatie is ook de reismotor is te bekijken. De expositie is ook te bezoeken tijdens openingstijden van de galerie (do t/m zo van 13.00 tot 17.00 uur).

Info lezing

  • Locatie: Grote Houtstraat 116 te Haarlem (pop-up galerie BHAMD!)
  • Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang presentatie 20.00 uur, einde rond 21.30 uur.
  • Er wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
  • Inschrijven via [email protected]

BHAMD!
BHAMD! is een in maart 2019 opgericht kunstcollectief dat een antigeluid wil zijn op de gevestigde orde van ‘ons kent ons’, de reguliere musea, de gelikte galeries met exposities van de al bekendere kunstenaar en de hoge commissies die door de tussenhandel wordt gevraagd. BHAMD! wil laten zien dat het ook anders kan, dat kunst toegankelijk, zichtbaar en betaalbaar kan zijn voor iedereen. BHAMD! heeft een eigen pop-up-galerie aan de Grote Houtstraat 116 in Haarlem.

Reacties