Jos Palm interviewt Katja Kreukels en Mar Oomen bij De Vries Van Stockum in Haarlem

Foto: De Vries Van Stockum - aangeleverd

Twee knappe staaltjes familiejournalistiek op zondagmiddag 19 januari bij De Vries Van Stockum in Haarlem: Missievaders van Mar Oomen en Mijn vader was priester van Katja Kreukels.

Beide schrijvers zijn dochters van een vader met een roeping. Vol van het grote katholieke ideaal trokken ze de wereld in om goede werken te verrichten. Zij zullen worden geïnterviewd door Jos Palm, VPRO-journalist en auteur van Moederkerk.

Missievaders
In Missievaders biedt Mar Oomen een bijzonder perspectief op een onderbelichte bladzijde uit de koloniale geschiedenis: de hoogtijdagen van de katholieke missie. In 1933 stapte de grootvader van Oomen met zijn gezin op een boot vol missionarissen en missiezusters naar Nederlands-Indië. Hij was een van de velen die eropuit gingen met de intentie de wereld te verbeteren. Oomens vader, tropenarts, vloog in 1958 met vrouw en kind in een vliegtuig vol religieuzen naar Tanzania om daar hetzelfde te doen. Toen zij zich in de jaren zestig weer in Nederland vestigden, was alles anders. ‘Missie’ was een beladen begrip geworden. Oomens familiegeschiedenis vertelt het verhaal van mensen die met de beste bedoelingen de wereld in trokken maar ingehaald werden door de geschiedenis.Mijn vader was priester
In Mijn vader was priester gaat Katja Kreukels op zoek naar het priesterverleden van haar vader. Ze reist terug naar de tijd toen 95 procent van de Limburgse bevolking katholiek was en vertelt het verhaal van de oudste zoon die in het klooster treedt om de familie-eer hoog te houden. Een wereld van rozenhoedjes, priesterspeelgoed, heiligenverering en wonderen. Een bevoogdende wereld die langzaam afbrokkelt. Ze trekt langs kloosters en kerken, gaat op bezoek bij de laatste paters, vliegt met haar vader naar IJsland, waar hij missionaris was, en verzamelt de brokstukken van de oude zuil.

Katja Kreukels (1974) is journalist en cultuursocioloog. Ze woont en werkt in Amsterdam. Voor uiteenlopende tijdschriften en kranten als Het Parool, nrc.next, Ons Amsterdam en Volzin schreef ze reportages en achtergrondverhalen over verschillende religies en culturen in Nederland.

Mar Oomen (1961) is journalist en antropoloog. Eerder schreef ze onder meer Welkom in Holland over Indische Nederlanders in Kamp Westerbork en, met Jos Palm, En de goden verhuisden mee. Ze werkt als freelance redacteur en eindredacteur voor diverse media en publiceerde in Vrij Nederland en Historisch Nieuwsblad.

  • Datum: Zondag 19 januari 2020
  • Tijd: 15.00 – 17.00 uur
  • Locatie: De Vries Van Stockum, Gedempte Oude Gracht 27 in Haarlem
  • Toegang: Gratis
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen