Haarlem stelt verbod in op oplaten ballonnen

Foto: Pixabay

“Je kunt ook bellenblazen of een lampionnentocht houden!”

Op maandag 20 januari 2020 bracht Robbert Berkhout, wethouder duurzaamheid, een bezoek aan de Mgr. Huibersschool in Schalkwijk. De aanleiding was het besluit van de gemeente om het oplaten van ballonnen te verbieden. Leerlingen van de bovenbouw hebben de wethouder vorig jaar gevraagd om het oplaten van ballonnen te verbieden. “Je kunt ook bellenblazen of een lampionnentocht houden!” oppert een leerling.

De kinderen van de Mgr. Huibersschool in Schalkwijk hebben vorig jaar via Natuur en Milieu Educatie (NME) les gehad over zwerfafval en plastic soup. Zo ontstond het idee om brieven aan de wethouder te schrijven met de vraag of hij iets aan het zwerfafvalprobleem zou kunnen doen door bijvoorbeeld het oplaten van ballonnen te verbieden. Ballonnen komen namelijk terecht in de plastic soup en dieren worden ziek of gaan dood.

Nieuw beleid|
Inmiddels hebben al veel gemeenten een verbod ingesteld op het oplaten van ballonnen. Gemeente Haarlem heeft zich hier nu ook bij aangesloten. De leerlingen waren blij met het bezoek. Ze hadden nog wel veel praktische vragen, zoals hoe hoog de boete is als mensen toch een ballon oplaten. Het is duidelijk dat dit onderwerp bij de kinderen heel erg leeft.

Effecten ballonnen op de natuur
Het is de laatste jaren steeds populairder geworden om ballonnen op te laten, bijvoorbeeld bij ballonwedstrijden, bruiloften en evenementen. Maar het oplaten van ballonnen heeft negatieve gevolgen voor de natuur en het milieu. Wat de lucht in gaat, komt ook weer ergens naar beneden. Tellingen op het strand laten zien dat er steeds meer ballonresten en linten gevonden worden. Dieren raken vervolgens verstrikt in de linten en de ballonresten worden in de magen van zeedieren teruggevonden. Er zijn alternatieven voor ballonnen die niet schadelijk zijn voor de natuur.

Verbod op oplaten ballonnen
De gemeente Haarlem heeft inmiddels een verbod ingesteld op het oplaten van ballonnen via een wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Dit verbod geldt voor alle soorten ballonnen: feestelijke ballonnen en herdenkingsballonnen, maar ook voor wensballonnen.

Reacties