‘Het ijs stopt niet vanzelf met smelten’: de eerste klimaatmars van Haarlem

Foto: Extinction Rebellion Haarlem

Op zaterdag 1 februari wordt de eerste klimaatmars van Haarlem gehouden. De mars start om 10 uur ’s ochtends bij de muziekkoepel in de Haarlemmerhout en eindigt bij het stadhuis. Daar zullen de actievoerders een klimaatmanifest aanbieden aan burgemeester Jos Wienen en wethouder Duurzaamheid Robbert Berkhout.

Extinction Rebellion
De mars wordt door Extinction Rebellion georganiseerd, in samenwerking met Fridays for Future en Milieudefensie, om aandacht te vragen voor de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. Onder het motto ‘het ijs stopt niet vanzelf met smelten’ brengen de organisaties de boodschap dat er veel meer gedaan moet worden om de uitstoot van broeikasgassen omlaag te krijgen.

“We hopen dat zoveel mogelijk Haarlemmers zich aansluiten”, zegt Emma Dijkstra, één van de organisatoren van Extinction Rebellion. “Door deze actie kunnen we laten zien dat burgers zich grote zorgen maken over de klimaatcrisis. Die gaat zoveel gevolgen hebben, zoals zeespiegelstijging, extreem weer en miljoenen klimaatvluchtelingen. Als bezorgde burgers kunnen we niet langer aan de kant staan. Met deze mars laten we van ons horen.”

Klimaatmanifest
Het klimaatmanifest bevat een oproep aan de Haarlemse politiek om alle Haarlemmers informatie te geven over de klimaatcrisis en om te zorgen dat Haarlem in 2030 volledig klimaatneutraal wordt. De actievoerders vinden dat de politiek te langzaam gaat. Emma Dijkstra licht toe. “De gemeenteraad heeft de klimaatcrisis uitgeroepen, maar bijna niemand in Haarlem is daarvan op de hoogte. Ook staat in het coalitieakkoord uit 2018 dat Haarlem in 2030 volledig klimaatneutraal moet zijn. Inmiddels is het anderhalf jaar later en er ligt zelfs nog geen plan om dat doel te bereiken.”

Reacties