Waar is de mol?

Foto: Pixabay

Dit weekend organiseren de Zoogdiervereniging, Vroege Vogels, Natuurpunt en de Jaarrond Tuintelling voor de tweede keer de landelijke mollentelling.

Doel van de telling is om inzicht te krijgen over de verspreiding van dit voornamelijk ondergronds levende zoogdier. De mol (Talpa europaea) komt verspreid over heel Nederland voor, maar wáár precies, daar is nog geen goed beeld van.

Voor het tellen van de mollen, of liever gezegd, de molshopen, hoef je niet per definitie net ver van huis. Tellen kan vaak al in de eigen tuin (waar de mol lang niet altijd wordt gewaardeerd), of in het park in de buur, in het bos of vooral ook in weilanden.

40 duizend molshopen
Dat het meer een kwestie is van molshopen tellen mag duidelijk zijn. De mol houdt nu eenmaal huis onder de grond. De kans dat je een levende mol, uitwerpselen of pootafdrukken is dan ook erg klein. Molshópen zijn echter des te meer zichtbaar. Dat bleek al tijdens de eerste mollentelling van vorig jaar. Toen werden er in twee dagen tijd maar liefst 40 duizend molshopen geteld. De meeste waarnemingen kwamen toen uit Zuid-Holland en de minste in Flevoland. Blijkbaar zijn de diertjes er niet echt op gebouwd om te graven in de vette klei van de voormalige Zuiderzee.

Waar toen helemaal geen molshopen werden geteld was 0p de Waddeneilanden. Ondanks dat mollen goed kunnen zwemmen, lijken ze deze eilanden (nog) niet te hebben bereikt.

Vandaag nog tellen… maar niet onder de bomen!
Vandaag kan nog de gehele dag worden geteld. Meldingen kunnen worden gedaan via het speciale mollenmeldpunt, en waarnemingen in de tuin kunnen ook via de Jaarrond Tuintelling ingevoerd worden. Eén tip voor vandaag: mollen zoeken is leuk, maar doe dat vandaag liever niet onder de bomen, want met storm Ciara, die windstoten belooft van meer dan 120 kilometer per uur, kan dat een riskante onderneming zijn. Wat dat betreft zitten de mollen onder de grond lekker veilig.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen