Museum in bloei: Frans hals Museum ‘Out of the Box’

Foto: Laura Alting - aangeleverd

Met als thema ‘Out of the Box’ staat van zaterdag 21 maart tot en met zondag 17 mei het Haarlemse Frans Hals Museum weer letterlijk in bloei.

Zalen met oude meesters en hedendaagse kunst worden voorzien van overweldigende bloemcreaties in de mooiste design- en historische vazen uit de collectie, aangevuld met bruiklenen.

Weelderig, spannen, kleurrijk
Het gebeurt zelden: verse bloemen of planten in museumzalen. Eén keer per jaar laat het Frans Hals Museum op locatie Hof zien dat dit, onder strikte omstandigheden, mogelijk is. Hierdoor krijgt het museum een unieke huiselijke en ‘florale’ sfeer, in de periode dat de nabijgelegen Keukenhof geopend is. Het Frans Hals Museum maakt van Museum in Bloei een spannend tweeluik.

Van 21 maart tot en met 19 april zijn bloemcreaties te zien die onder leiding van stylist Vibeke Struben door de Vrienden van het Frans Hals Museum worden samengesteld. Hun presentatie van zowel uitbundige als subtiele boeketten wordt nauwgezet afgestemd op de stijl van de zaal en de schilderijen.

Vanaf 20 april laten bloemsierkunstenaar Paul Wijkmeijer en zijn team van het vermaarde Haarlemse bloemenatelier Klavertje Vijf hun creativiteit los op het thema, dat Wijkmeijer op het lijf is geschreven. Zijn boeketten zijn van huis uit al weelderig, spannend en kleurrijk. Altijd zoekt hij naar nieuwe wegen om bloemen in de hoofdrol te zetten en schuwt daarbij gewaagde arrangementen niet.

(foto: Hein Struben)

Museum in Bloei wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Frans Hals Museum.

De nieuwe bloemen van Hals
Als onderdeel van Museum in Bloei ontwikkelde de Haarlemse fotograaf Fjodor C. Buis dit jaar ‘De nieuwe bloemen van Hals’. Voor dit project fotografeerde Buis stapsgewijs echte bloemen vanaf de top van hun bloei tot het punt dat alle levenssappen zijn verdwenen. Het resultaat is te zien in de binnentuin van het Frans Hals Museum.

Haarlemse Helden. Andere Meesters
De bloemkunstwerken worden getoond op de locatie Hof aan het Groot Heiligland 62. Daar is gelijktijdig de collectiepresentatie Haarlemse Helden. Andere Meesters te zien, met naast Frans Hals de vele andere ‘helden’ uit de collectie 16e en 17e eeuwse schilderkunst van het museum in combinatie met werken van hedendaagse kunstenaars uit de verzameling van het museum.

Info Museum in Bloei

  • Locatie: Frans Hals Museum locatie HOF, Groot Heiligland 62 Haarlem
  • Open: dinsdag – zaterdag 11 – 17 uur / zon- en feestdagen 12 – 17 uur
  • Website: franshalsmuseum.nl.

Reacties