Expositie ‘Stille Sporen’ van Maartje Blans en Christina Hallström in Kunstcentrum Haarlem

Foto: Wim Meijer Fotografie

‘Stille sporen’ is de titel van een nieuwe tentoonstelling met landschappelijke werken van Maartje Blans en Christina Hallström in Kunst Centrum Haarlem.

Van Maartje Blans zijn een serie sculpturale landschappen te zien. Haar gelaagde schilderijen kenmerken zich door een dynamische interactie van materiaal, schaduwwerking, ruimte en een verfijnd lijnenspel. Christina Hallström presenteert haar fotogrammen, foto’s waar geen fototoestel aan te pas komt. Zij legt zeewier vast op aquarel-papier via een blauwdruktechniek. ‘Stille sporen’ is te zien in het kunstcentrum van 21 maart tot en met 16 mei 2020.

Maartje Blans wordt geïnspireerd door verval, tijdelijkheid en de schoonheid van vergankelijkheid. Hoe langer je naar haar werk kijkt hoe meer je kunt zien. Voor Blans is het ultieme effect dat de kijker in een meditatieve sfeer komt bij het zien van haar werk. Blans heeft meer dan 5 jaar in Beijing gewoond en gewerkt. Dankzij dit verblijf in China en haar dialoog met de oosterse cultuur ontdekte zij nieuwe materialen en is ruimte en leegte op een andere manier gaan waarderen.

Maartje Blans: Landschap, gemengde techniek op doek, 80 x 80 cm

Christina Hallström raakte aan de westkust van haar geboorteland Zweden, gefascineerd door de schoonheid en diversiteit van zeewier. Zij realiseerde zich dat al het leven uit de zee komt. “Het was alsof ik in een andere wereld stapte die sterk verbonden was met herinneringen uit mijn jeugd’’.

Zonder de tussenkomst van een cameralens, dankzij de blauwdruktechniek, werkt Hallström heel direct met het materiaal. Zij legt het zeewier op lichtgevoelig gemaakt papier en belicht het vervolgens met zonlicht. Hallström werkt als freelance printmaker, fotograaf en filmmaker van documentaire, kunst- en muziekfilms. Hallström heeft vooral buiten Nederland geëxposeerd. ‘Stille sporen’ is haar eerste grote tentoonstelling in Nederland.

Christina Hallström: uit de serie ‘’Photograms’’, Cyanotypie, 75 x 56 cm. Oplage 1

Kunst Centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en een winkel presenteert Kunst Centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars en ontwerpers. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

  • Expositie: Stille sporen: Sculpturale landschappen van Maartje Blans & Fotogrammen van Christina Hallström
  • Datum: 21 maart tot en met 16 mei 2020
  • Opening: zaterdag 21 maart om 15.00 uur (iedereen is welkom)
  • Locatie: Kunst Centrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121 Haarlem
  • Openingstijden: van dinsdag tot en met zaterdag, van 11.00 t/m 17.00 uur
  • Website: www.kunstcentrum-haarlem.nl.

 

Reacties