Haarlem Regenboogstad: In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt

Foto: Charles Duijff / Pixabay

Op vrijdag 14 februari 2020, op Valentijnsdag, onthulde wethouder Marie-Thérèse Meijs een groot doek in de publiekshal van de gemeente Haarlem. Op dit doek staan de portretten van verschillende Haarlemse stellen. De portretten zijn onderdeel van de eerder uitgerolde campagne:  ‘In Haarlem kies je zelf wie je liefhebt’.

Tekst: Gemeente Haarlem en Charles Duijff, foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Met de permanente vertoning van deze portretten op een langgerekt doek, laten de kunstenaar en de gemeente nogmaals zien dat Haarlem een echte Regenboogstad stad is. Een stad waarin iedereen meetelt en meedoet. Met de Regenboogpartners – COC-Kennemerland, Gay Haarlem en Bureau Discriminatiezaken Kennemerland – spant de gemeente zich in voor gelijke rechten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (lhbti’s). Mensen moeten zich vrij en veilig voelen om zelf een partner te kiezen. Voorafgaand aan de onthulling van het indrukwekkende doek in de publiekshal, en het oplaten van ballonnen in de vorm van een hart, kwamen een groot aantal belangstellenden en betrokkenen in de hal bijeen.
Hieronder o.a. Ok van Batenburg uit Bloemendaal (met bontmuts) Zijn man staat als 2e van links op onderstaande foto. Ok was zestig jaar geleden zwemleraar bij zwemclub Njord ’59 in Haarlem. Een lid van die zwemclub stelde hem voor om op 1 januari in Zandvoort een duik in de zee te nemen. Dat was de start van wat nu op vele plaatsen in ons land de jaarlijkse ‘Nieuwjaarsduik’ wordt genoemd Hieronder Illustrator, cartoonist en designer Trik, de ontwerper van het doek. Op dit doek, ik schreef het al eerder, dus de portretten van verschillende Haarlemse stellen… Onder de aanwezigen ook onderstaande man, die voor deze gelegenheid een passende regenboogdas droeg. Kijk hier voor een filmpje bij mediapartner NH NieuwsMevrouw Meijs met twee x een groot hart (het op de afbeelding onzichtbare liefdevolle hart klopt bij haar van binnen) Mevrouw Meijs sprak de aanwezigen toe en onderstreepte het belang van een samenleving, waarin mensen zich vrij voelen om zelf een partner te kiezen. Vervolgens werden een aantal ballonnen in de hal opgelaten. Hierna nog enkele afbeeldingen van de bijeenkomst…      Foto hieronder ontwerp foto Charles Duijff met rainbow van Pixabay

Reacties